x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ElBaradei, nominalizat ca premier în Egipt, nu desemnat. Negocierile continuă la Cairo

ElBaradei, nominalizat ca premier în Egipt, nu desemnat. Negocierile continuă la Cairo

de Marina Constantinoiu    |    07 Iul 2013   •   13:10
ElBaradei, nominalizat ca premier în Egipt, nu desemnat. Negocierile continuă la Cairo
Sursa foto: EPA/Intact Images

La Cairo continuă, duminică, negocierile privind postul de prim-ministru, pentru care a fost nominalizat laureatul Premiului Nobel pentru Pace Mohamed ElBaradei, în timp ce adversarii şi partizanii preşedintelui islamist Mohamed Morsi, înlăturat de la putere de Armată se pregătesc să iasă din nou în stradă.

Alegerea lui ElBaradei, anunţată sâmbătă seara de agenţia oficială Mena şi de mai multe surse politice şi militare, s-a lovit în cele din urmă de rezervele exprimate de partidul salafist al-Nour, partener islamist al unei coaliţii formate în principal din partide şi din mişcări laice, comentează AFP.

Preşedintele interimar Adly Mansour, numit de militari după înlăturarea lui Morsi, a declarat că nu a luat decizia finală, chiar dacă alegerea lui ElBaradei rămâne pentru el drept cea mai logică.

Fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) şi laureat al Premiului Nobel în 2005, ElBaradei, care are 71 de ani, a fost ales de opoziţia laică pentru a fi "vocea sa" în perioada de tranziţie post-Morsi.

Numirea sa în fruntea Guvernului de la Cairo ar aduce tranziţiei, care se instalează în virtutea unei foi de parcurs elaborate de Armată, precauţiile unei personalităţi recunoscute în plan internaţional, cu ferme convingeri democratice. El riscă însă să-i deranjeze pe islamişti, partizani sau nu de-ai lui Morsi, care îi reproşează că este mai popular prin saloanele oficiale de la Cairo decât în rândul oamenilor obişnuiţi.

ElBaradei dă asigurări, într-un interviu acordat revistei germane Der Spiegel, că singura sa "linie roşie" este respectul faţă de "toleranţă şi democraţie". "Eu nu mă asociez cu cine ignoră toleranţa şi democraţia", declară fostul şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), în acest interviu despre care nu se specifică momentul în care a fost înregistrat.

Mohamed ElBaradei doreşte ca din procesul de democratizare a Egiptului să nu fie exclusă formaţiunea Fraţii Musulmani, în pofida înlăturării de la putere a preşedintelui Mohamed Morsi, provenit din rândurile acesteia.

Potrivit laureatului Premiului Nobel, Mohamed Morsi trebuie să fie tratat "cu demnitate" şi să fie judecat de un tribunal numai dacă există o "cauză justificată": acestea sunt "cerinţele prealabile pentru reconcielierea naţională".

×
Subiecte în articol: tensiuni egipt mohamed elbaradei