x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Eliberaţi după 547 de zile de captivitate în Afganistan

Eliberaţi după 547 de zile de captivitate în Afganistan

de Marina Constantinoiu    |    30 Iun 2011   •   18:26

Doi jurnalisti francezi, Stephane Taponier si Herve Ghesquiere, ostatici in Afganistan de la 30 decembrie 2009, au fost eliberati, iar avionul care ii transporta a aterizat joi dimineata pe aeroportul militar Villacoublay, la periferia Parisului, relateaza AFP.

Un mesaj difuzat de angajatorul acestora, grupul de televiziune France Televisions, a precizat ca insotitorii lor afgani au fost, de asemenea, eliberati.

"Presedintele Republicii anunta eliberarea compatriotilor nostri Stephane Taponier si Hervé Ghesqui?re, precum si a interpretului acestora, Reza Din", se arata miercuri intr-un comunicat al Presedintiei Frantei., cand s-a facut anuntul oficial. Joi dimineata, o suta de persoane asteptau pe aeroport revenirea acasa a celor doi jurnalisti ai France Televisions, inclusiv familiile celor doi fosti ostatici si seful statului, Nicolas Sarkozy, si sotia sa. Mai multi membri ai comitetului de sustinere a celor doi jurnalisti i-au asteptat, de asemenea, printre care si Florence Aubenas, care a fost ostatica timp de cinci luni in Irak.

"Seful statului este solidar cu bucuria familiilor. Nicolas Sarkozy ii multumeste presedintelui Hamid Karzai pentru gestionarea acestei crize, precum si tuturor celor care au participat la eliberarea ostaticilor. Presedintele Republicii reafirma sprijinul acordat poporului afgan si autoritatilor afgane", adauga Presedintia Frantei.

Hervé Ghesqui?re si Stéphane Taponier, care lucrau pentru o emisiune a postului public France 3, au fost rapiti pe 30 decembrie 2009 la 60 de kilometri de Kabul, in provincia Kapisa.
Paul Nahon, care era director al emisiunilor de informare din cadrul France 3 in momentul rapirii, a precizat ca cei doi nu au fost "intotdeauna impreuna" in perioada de captivitate. "Ei au fost separati, apoi au fost adusi din nou impreuna si ulterior separati", a explicat Nahon. "Ei sunt foarte bine, sunt in forma buna. Si unul si celalalt au slabit putin dupa un an si jumatate de captivitate, dar sunt intr-o forma intelectuala si fizica absolut remarcabile", a subliniat Nahon, care s-a intalnit cu cei doi jurnalisti miercuri, la ambasada Frantei din Kabul. Nimeni nu a precizat insa conditiile in care s-a obtinut aceasta eliberare dupa o captivitate neobisnuit de lunga.


Talibanii vorbesc despre un targ
Insurgenta talibana a anuntat in aceasta seara ca, in schimbul celor doi jurnalisti, au fost eliberati "mai multi detinuti talibani'. Intr-un comunicat dat publicitatii de catre talibani si citat de AFP nu se precizeaza numarul detinutilor scosi din inchisoare. "Pentru a permite eliberarea a doi jurnalisti francezi, capturati in urma cu 18 luni de combatanti din cadrul Emiratului Islamic din Afganistan (EIA), in provincia Kapisa, EIA a impus conditiile sale autoritatilor franceze. Dupa mai multe negocieri, Franta a fost, in final, directionata sa accepte conditiile EIA si sa consimta la eliberarea unui numar de comandanti mujahedini, in schimbul eliberarii jurnalistilor. In materie de schimb de detinuti, eliberarea acestor mujahedini este un succes foarte mare si ii felicitam pe toti mujahedinii, mai ales pe cei din Kapisa, dar si pe cei care au fost eliberati si ne rugam lui Allah pentru eliberarea, in deplina sanatate, a tuturor combatantilor nostri care se afla, in continuare, in mainile inamicului', a precizat, in acest comunicat, un purtator de cuvant al rebelilor, Zabihullah Mujahid.

×
Subiecte în articol: franta ostatici afganistan mass=media