x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Elveţia acceptă să reprezinte interesele SUA în Venezuela

Elveţia acceptă să reprezinte interesele SUA în Venezuela

05 Apr 2019   •   22:40
Elveţia acceptă să reprezinte interesele SUA în Venezuela

Elveţia a anunţat vineri că a acceptat să reprezinte "interesele" americane în Venezuela, în condiţiile în care Washingtonul şi-a retras tot personalul diplomatic din această ţară, adăugând că Caracasul trebuie acum să valideze acest acord, relatează AFP.

Şeful diplomaţiei elveţiene, Ignazio Cassis, şi ambasadorul american în Elveţia, Edward T. McMullen, au semnat vineri, la Berna, un acord care prevede ca Elveţia "să reprezinte interesele SUA în Venezuela", a anunţat Ministrul elveţian de Externe într-un comunicat.

Această "reprezentare de interese priveşte în principal serviciile consulare în Venezuela", a adăugat instituţia, precizând că aplicarea acordului "depinde de aprobarea Venezuelei".

"Venezuela va examina acum în detaliu acceptarea mandatului de către Elveţia. Dacă Venezuela acceptă, mandatul (...) va fi aplicat", a explicat Berna.

Cu prilejul vizitei sale la Washington de la începutul lui februarie, Ignazio Cassis a discutat despre acest mandat cu omologul său american Mike Pompeo şi cu consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton.

"La jumătatea lui martie 2019, guvernul american i-a cerut oficial Elveţiei să-şi asume acest mandat", a precizat MAE elveţian.

"Acest mandat oferă Elveţiei ocazia de a contribui la reducerea tensiunilor între cele două ţări şi de a juca astfel un rol constructiv pentru stabilitatea regională", a subliniat el.

Pe 23 ianuarie, preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a anunţat ruperea relaţiilor diplomatice cu SUA, care tocmai îl recunoscuse pe opozantul Juan Guaido drept preşedinte interimar al ţării, şi a dispus plecarea tuturor diplomaţilor. Însă, întrucât contesta legitimitatea lui Maduro, Washingtonul a refuzat să se supună.

Pe 24 ianuarie, Departamentul de Stat a rechemat totuşi tot personalul american neesenţial şi familiile diplomaţilor şi le-a recomandat tuturor cetăţenilor americani din Venezuela să părăsească ţara.

Pe 12 martie, Mike Pompeo a anunţat că SUA îşi vor retrage tot personalul diplomatic încă prezent la ambasada din Caracas, din cauza agravării crizei din Venezuela.

Nu este pentru prima dată când Elveţia reprezintă interesele diplomatice ale unei alte ţări. Ea reprezintă în prezent SUA în Iran, Rusia în Georgia, Georgia în Rusia, Iran în Arabia Saudită, Arabia Saudită în Iran şi Iran în Egipt. Până în 2015, Elveţia reprezenta, de asemenea, interesele SUA în Cuba.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: elvetia sua venezuela