x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Elveţia: Ceremonie pentru dispariţia unui gheţar

Elveţia: Ceremonie pentru dispariţia unui gheţar

22 Sep 2019   •   18:00
Elveţia: Ceremonie pentru dispariţia unui gheţar

Sute de activişti din domeniul climei au omagiat, duminică, un gheţar din Elveţia, care urmează să dispară în următorul deceniu ca urmare a încălzirii globale, potrivit Reuters.

Gheţarul Pizol, care măsoară în prezent mai puţin de o zecime dintr-un kilometru pătrat, este situat în Alpii Glarus din estul Elveţiei şi şi-a redus din dimensiuni pe fundalul creşterii temperaturilor. Aflat la circa 2.600 de metri deasupra nivelului mării, gheţarul va dispărea definitiv până în 2030, potrivit estimărilor specialiştilor.

„Am urcat aici de nenumărate ori”, a spus Matthias Huss, glaciolog în cadrul Universităţii ETH Zurich, adresându-se persoanelor care s-au alăturat evenimentului. „Este ca atunci când moare un prieten drag”.

Cu o suprafaţă de circa 0,06 kilometri pătraţi, gheţarul s-a redus la doar o parte din dimensiunile sale din 1987, când a fost măsurat de specialişti la 0,32 kilometri pătraţi. Cu doar patru ani în urmă, suprafaţa sa a fost stabilită la 0,1 kilometri pătraţi.

Întrunirea din Elveţia, ţară în care se află circa 1.500 de gheţari, este similară unei alte acţiuni organizate în luna august în Islanda, când activişti şi alte persoane au comemorat topirea unui alt gheţar.

În plus, Elveţia, recunoscută pentru sistemul său de democraţie directă, ar putea vota în curând pentru a deveni neutră pe subiectul climatic, după ce iniţiatorii unei petiţii denumite „iniţiativa gheţarul” au strâns cele 120.000 de semnături necesare pentru a supune măsura la vot.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: gheţar elvetia