x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Elvețienii resping prin referendum păstrarea coarnelor vacilor

Elvețienii resping prin referendum păstrarea coarnelor vacilor

25 Noi 2018   •   14:22
Elvețienii resping prin referendum păstrarea coarnelor vacilor
Sursa foto: Peter Kirillov/Getty Images/Hemera

Elveţienii au respins, duminică, o propunere care viza subvenţionarea fermierilor care lasă coarnele vacilor şi caprelor lor să crească natural, a informat postul elveţian de televiziune SRF, transmite Reuters.
Referendumul cu privire la păstrarea "demnităţii şeptelului" a fost iniţiat de Armin Capaul, un fermier de 66 de ani. În urmă cu nouă ani acesta a demarat o campanie pentru acordarea de subvenţii fermierilor, astfel încât aceştia să poată să îşi asigure spaţiul de păşunat suplimentar de care animalele cu coarne au nevoie şi astfel să fie redusă practica de înlăturare a coarnelor.
Potrivit postului de televiziune SRF, rezultatele preliminare disponibile la mijlocul zilei, după închiderea urnelor, arată că 53% dintre alegători s-au pronunţat împotriva iniţiativei faţă de 47 pentru.
Guvernul federal s-a opus acestei moţiuni care ar fi înscris subvenţiile în constituţie.
Pe lângă iniţiativa privind păstrarea "demnităţii şeptelului", la referendumul organizat duminică alegători elveţieni au fost chemaţi să se pronunţe şi asupra unor iniţiative controversate precum cea care permite companiilor de asigurări să îi spioneze pe cei care îi suspectează de fraudă sau o propunere care ar fi dat judecătorilor elveţieni supremaţie asupra tribunalelor internaţionale. 
Referendumurile sunt o obişnuinţă în sistemul de democraţie directă din Elveţia, mai multe astfel de plebiscite având loc în fiecare an.
Pentru ca o iniţiativă populară să fie adoptată are nevoie de spriijnul majorităţii alegătorilor precum şi de suportul a mai mult de jumătate din cele 26 de cantoane elveţiene. 

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: elvetia vaci referendum