x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emisarul SUA în Egipt, angajat la o firmă care lucrează pentru Guvernul lui Mubarak

Emisarul SUA în Egipt, angajat la o firmă care lucrează pentru Guvernul lui Mubarak

07 Feb 2011   •   16:35

Frank Wisner, emisarul Administraţiei americane în Egipt, care a afirmat că menţinerea în funcţie a preşedintelui Hosni Mubarak este vitală, este angajat la o firmă de avocatură cu sedii în New York şi Washington, care lucrează pentru Guvernul egiptean, relatează The Independent, în ediţia online.

Departamentul de Stat american şi chiar Frank Wisner au afirmat că declaraţiile acestuia au fost făcute în nume "personal". Însă nu este nimic "personal" în ceea ce priveşte relaţiile lui Wisner cu firma de avocatură Patton Boggs, care afirmă deschis că oferă consiliere "Armatei egiptene, Agenţiei egiptene pentru Dezvoltare Economică şi că a oferit servicii juridice în numele Guvernului (lui Mubarak) în Europa şi Statele Unite", potrivit publicaţiei citate. În mod bizar, niciun jurnalist nu a atras atenţia oficialilor americani asupra acestei extraordinare legături, nici asupra vizibilului conflict de interese pe care pare să îl întruchipeze, comentează The Independent.

Wisner a lucrat ca ambasador în Egipt, Zambia, Filipine şi India, în timpul mandatelor a opt preşedinţi americani şi, prin urmare, nu a fost numit politic în funcţia de emisar american în Egipt. "Dar este de neconceput ca Hillary Clinton să nu fi ştiut de faptul că este angajat al unei companii care lucrează chiar pentru dictatorul pe care Wisner îl susţine în prezent, în faţa unei opoziţii democratice masive în Egipt (...). Wisner a început să lucreze pentru Patton Boggs în urmă cu doi ani - timp mai mult decât suficient atât pentru Casa Albă, cât şi pentru Departamentul de Stat pentru a afla de legăturile apropiate ale companiei sale cu regimul lui Mubarak", subliniază cotidianul britanic.

×