x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emisarul SUA pentru Iran a demisionat

Emisarul SUA pentru Iran a demisionat

06 Aug 2020   •   21:23
Emisarul SUA pentru Iran a demisionat

Emisarul SUA pentru Iran, Brian Hook, a demisionat, a anunţat, joi seară, secretarul de Stat american, Mike Pompeo (foto), conform site-ului Axios.com şi agenţiei de presă Reuters.

Elliot Abrams, actualul emisar american pentru Venezuela, va prelua şi portofoliul privind Iranul.

"Emisarul special Brian Hook a fost timp de doi ani persoana desemnată de mine să se ocupe de Iran şi a obţinut rezultate istorice în contracararea regimului iranian", a declarat Mike Pompeo.

Brian Hook "a negociat cu succes cu iranienii eliberarea din închisoare a lui Michael White şi a lui Xiyue Wang. Emisarul special Hook a îndeplinit în mod distins funcţia de director pentru Planificare politică şi a iniţiat o serie de noi strategii care au avansat interesele de securitate naţionale ale SUA şi aliaţilor. Mi-a fost un consilier de încredere şi un bun prieten", a subliniat Mike Pompeo.

Brian Hook a afirmat în luna iunie că Administraţia Donald Trump ar fi dispusă să recurgă la forţă militară pentru a opri Iranul să dezvolte arme nucleare.

Preşedintele Donald Trump a decis, în 2018, retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. Washingtonul a impus din nou sancţiuni, cerând Teheranului să limiteze activităţile nucleare şi balistice. Tensiunile dintre SUA şi Iran s-au amplificat după de armata americană l-a asasinat în ianuarie, la Bagdad, pe generalul iranian Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Brian Hook