x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emisiune pentru romanii din New York

Emisiune pentru romanii din New York

11 Noi 2004   •   00:00

ROMANI IN LUME
PRESA - Un jurnalist bursier in SUA a gasit un pasionat de Romania Americanii au aflat de Elias Wexler, un evreu roman din Statele Unite care are o pasiune pentru Romania si pentru limba romana, de la un jurnalist roman, bursier la publicatia The Journal News, Ilie Fugaru. Wexler este cel care finanteaza singura emisiune pentru comunitatea romaneasca din New York si publicatia Romanian Journal.
ANA-MARIA LUCA

CASTIGATOR. Jurnalistul Ilie Fugaru (stanga), care l-a gasit pe evreul roman care finanteaza emisiunea in limba romana de la New York, a obtinut in septembrie o bursa de doua luni la The Journal News
Elias Wexler are o pasiune: tara in care s-a nascut, Romania. Si pentru ca el s-a gandit sa aduca un strop de limba romana celor din America, in fiecare sambata comunitatea de romani din New York are propriile stiri si reportaje. Alaturi de el este celalalt finantator si director al Romanian Voice Television, Vasile Badaluta, si cativa romani entuziasti din Statele Unite ale Americii si din Romania.

Totul tine pret de jumatate de ora in fiecare saptamana. Singura emisiune pentru comunitatea de romani din New York, "Romanian Voice" incepe la patru si jumatate in dupa-amiezile de sambata, pe WNYE-TV.

"Nu facem politica, doar stiri si un crampei din viata comunitatii romanesti care traieste aici", i-a povestit Wexler jurnalistului Ilie Fugaru, bursier al fundatiei Freedom House. Wexler nu face nicidecum emisiunea pentru bani. Programul are doar doua anunturi "modeste", un buletin de stiri si cateva secvente de divertisment. Nu va aduce niciodata prea multi bani. Dar romanii pot sa o priveasca in fiecare saptamana. De ce? "Pentru ca, atunci cand reusesti in viata, ai diferite pasiuni. Unii joaca golf, fratele meu piloteaza avioane", a spus Wexler.

COLECTIONARUL. Wexler mai are grija si ca un saptamanal, "Romanian Journal", sa vada tiparul si e proprietarul unui restaurant in cartierul newyorkez Queens numit, bineinteles, "Casa romana". Acasa are o colectie de arta romaneasca pe care o aduce din Romania de cate ori vine in vacanta. Iar fiica sa, Tina, invata romaneste de la o menajera romanca.

Wexler este si unul dintre fondatorii newyorkezi ai Camerei de Comert Romano-Americane, o organizatie care ofera informatii companiilor americane care vor sa faca afaceri in Romania.

EMIGRANTUL. Wexler a plecat din Romania in 1966, cand avea 16 ani. A facut facultatea in Israel, armata tot acolo si apoi, in 1974, a luat drumul Americii. In cele din urma a devenit presedintele companiei Zero International din Bronx, al carei obiect de activitate este fabricarea pieselor din aluminiu. A descoperit comunitatea romana din New York, mica si foarte risipita, si s-a gandit sa faca ceva pentru ea. "Noi, evreii, am incercat intotdeauna sa-i ajutam pe ceilalti, pentru ca am trecut prin vremuri grele. E ceea ce am invatat de la tatal meu, la Iasi. Si el obisnuia sa-si ajute semenii. Dar nu e un lucru pe care-l vad foarte des in comunitatea de romani".

INVESTITORUL. Dupa caderea lui Ceausescu, Wexler a fost printre primii care a venit in Romania sa investeasca. A deschis o filiala a firmei de productie a pieselor din aluminiu. S-a gandit sa investeasca in Ungaria sau Polonia, dar concurenta germanilor si austriecilor nu oferea un mediu foarte bun. Dar in Romania, investitia sa a fost incurajata, chiar daca doar verbal. Din punctul lui de vedere exista prea multe organizatii care incearca sa aduca investitori straini in Romania.

ROUMANIAN JOURNAL
"Romanian Journal" a publicat de la infiintare texte ale lui Stefan Augustin Doinas, Laurentiu Ulici, Stelian Tanase, Alex Stefanescu, Nicolae Manolescu, Daniela Crasnaru, Tudor Octavian. Ziarul este distribuit nu numai in America de Nord, ci si in Europa. In fiecare emisiune "Romanian Voice" sunt rezervate cinci minute pentru prezentarea acestei publicatii. Ziarul "Romanian Journal" are sectiuni de politica, istorie, literatura, divertisment. Redactorul-sef al ziarului este Liana Cojocaru, finantatorii sunt americanii Elias Wexler si Vasile Badaluta (foto).

BURSIER
Ilie Fugaru este unul dintre cei trei castigatori ai burselor pentru jurnalisti, acordate de fundatia Freedom House. Alaturi de Ilie Fugaru au mai plecat in Statele Unite Marius Zamfir si Emilia Sercan. Ei vor studia timp de doua luni in Statele Unite ale Americii si vor avea stagii de pregatire in cadrul unor institutii de presa. Ziaristii romani - castigatorii celei de-a cincea editii a concursului - au plecat in SUA la sfarsitul lui septembrie, au stat o saptamana pentru orientare si acomodare la Washington, urmata de stagii de pregatire la institutii mass-media.
×