x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron: ''Franţa nu va mai fi la fel fără Noua Caledonie''

Macron: ''Franţa nu va mai fi la fel fără Noua Caledonie''

05 Mai 2018   •   20:02
Macron: ''Franţa nu va mai fi la fel fără Noua Caledonie''

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat sâmbătă că "Franţa nu va mai fi la fel fără Noua Caledonie", într-un discurs susţinut la Noumea, capitala arhipelagului francez din Pacific unde peste şase luni va avea loc un referendum privind independenţa.

 

"Ne revine nouă misiunea să nu ne întoarcem în trecut, ca alegerea să se facă în mod calm şi câştigând fiecare centimetru de pace şi înţelegere", a declarat Macron la Noumea, în faţa administraţiei din Noua Caledonie, a aleşilor, reprezentanţilor societăţii civile şi cei economici. "Franţa nu va mai fi la fel fără Noua Caledonie", a insistat el, salutând angajamentul teritoriului pentru Franţa liberă în timpul celui de-al doilea Război Mondial, dar şi "pentru că este o parte a acestei Franţe-lume" şi pentru că "a oferit întregii Franţe modele", între care şi cel "de a accepta toată această diversitate".

Dar este treaba populaţiei Noii Caledonii "să spună, să aleagă" în timpul referendumului privind independenţa, din 4 noiembrie, a adăugat Macron, insistând că nu intenţionează să ia partea nimănui, "nu pentru a mă sustrage unei responsabilităţi, ci pentru că nu face parte dintre responsabilităţile mele".

Însă "statul va face totul pentru ca acest scrutin să fie de necontestat", a subliniat Macron în discursul său, la 20 de ani după acordul de la Noumea, din 1998, care a pus capăt violenţelor şi a dat startul unui proces de decolonizare în etape, deschizând calea unui referendum pentru autodeterminare.

Vizita lui Macron, primul preşedinte francez care s-a deplasat pe insula Ouvea,  are loc într-un context sensibil în acest arhipelag situat la mai bine de 16.000 de kilometri de Paris. La 5 mai 1988, armata franceză a luat cu asalt grota Ouvea,  unde jandarmi erau ţinuţi ostatici de militanţi secesionişti, asalt care s-a soldat cu moartea a 21 de oameni, doi militari şi 19 militanţi pentru independenţă kanaks, dintre care unii au fost executaţi sumar. AGERPRES

×
Subiecte în articol: emmanuel macron noua caledonie franta