x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emmanuel Macron criticat pentru că doreşte un statut oficial pentru soţia sa

Emmanuel Macron criticat pentru că doreşte un statut oficial pentru soţia sa

07 Aug 2017   •   13:33
Emmanuel Macron criticat pentru că doreşte un statut oficial pentru soţia sa

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, are de-a face cu revolta oamenilor împotriva planurilor sale de a-i oferi soţiei un rol oficial de “prima doamnă”, relatează The Guardian. Mai mult de 150,000 de persoane au semnat o petiţie împotriva mişcării care îi va oferi lui Brigitte Macron un birou, personal şi o indemnizaţie din banii publici.

Rebeliunea a venit pe măsură ce popularitatea lui Macron a început să se prăbuşească. Sondajele de luna trecută au arătat că popularitatea lui Emmanuel Macron a scăzut cu 7% şi doar 36% dintre francezi afirmă că sunt fericiţi cu noul lor lider. În aceeaşi perioadă, predecesorii lui Macron, Fracois Holland şi Nicolas Sarkozy aveau o popularitate de 56%, respectiv 66%.

În timpul campaniei sale prezidenţiale, Macron a promis că va “clarifica” rolul soţiei preşedintelui Franţei, oferindu-i un statut oficial şi descrie situaţia curentă ca fiind “un fel de ipocrizie franceză”.

“Mi-ar plăcea un cadru definit şi voi cere să se lucreze la acest subiect”, a spus preşedintele Franţei. “Persoana care trăieşte cu tine ar trebui să poată avea un rol şi să fie recunoscută pentru acel rol.”, a mai adăugat acesta.

Crearea unui titlu oficial va crea un buget separat pentru partenera lui Emmanuel Macron. Planul a venit ca o notă discordantă în Franţa, având în vedere că Macron pregăteşte legea lui de “moralitate”, interzicând parlamentarilor să-şi angajeze soţiile sau alţi membrii ai familiei.

“Nu există niciun motiv pentru care soţiei şefului statului să i se ofere un buget din fondurile publice. În prezent, Brigitte Macron are două sau trei asistente, două secretare şi două personaluri pentru securitate, iar asta este suficient.”, a scris autorul din spatele petiţiei, Thierry Paul Valette. De asemenea, acesta a punctat şi că orice decizie trebuie să se ia prin referendum şi nu prin decret prezidenţial.

“Francezii şi nu altcineva trebuie să decidă cine să îi reprezinte. Oricum, peste 65% dintre aceştia sunt împotriva creării unui statut special pentru Brigitte Macron.”. Thierry Paul Valette a mai adăugat că petiţia nu este un atac personal la adresa lui Brigitte Macron sau a abilităţilor sale.

Membru al partidului de centru-dreapta, Les Republicains, Daniel Fasquelle, a spus vineri că Macron plăteşte pentru lipsa sa de experienţă. “Nu este pregătit pentru acest job, nici prin comportamentul său şi nici prin modul în care adresează problemele. Vedem cum promisiunile nu sunt ţinute.”, a mai adăugat acesta.

×