x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emmanuel Macron: Franța nu va deschide centre de primire pentru migranți

Emmanuel Macron: Franța nu va deschide centre de primire pentru migranți

29 Iun 2018   •   18:43
Emmanuel Macron: Franța nu va deschide centre de primire pentru migranți

'Franţa nu va deschide centre' de primire pentru migranţii care debarcă în Europa, întrucât nu este prima ţară de sosire, a declarat vineri preşedintele francez Emmanuel Macron, după ce a participat la Consiliul European la care a fost convenit un acord ce prevede crearea unor astfel de centre în Uniunea Europeană, transmite AFP. 

Macron este cel care a propus principiul, adoptat la summitul european, să fie create în statele UE pe bază voluntară 'centre controlate' pentru primirea migranţilor, iar cei ale căror cereri de azil vor fi acceptate să fie distribuiţi în statele UE tot pe bază voluntară. 

În opinia Franţei, astfel de centre ar trebui deschise în ţările unde debarcă migranţii veniţi pe Mediterana, respectiv Italia, Spania şi Grecia. 

Dar guvernul de la Roma este reticent faţă de crearea unor centre de acest fel în Italia şi reproşează Franţei că le-a propus fără să accepte să înfiinţeze vreunul. 

Premierul italian, Giuseppe Conte, consideră că asemenea centre pot fi deschise în orice ţară din UE, nu doar în cele din prima linie a sosirii migranţilor. 'Desigur că este puţin dificil să-i ducem (pe migranţi) în ţările scandinave, dar nicio ţară nu este exclusă. Inclusiv Franţa', a spus el, potrivit agenţiei EFE, la conferinţa de presă ulterioară summitului european. 

'Era obosit. Nu o recunoaşte', a adăugat Conte, referindu-se la Macron şi la negocierile ce s-au prelungit până târziu în noapte. 

Şeful executivului italian a asigurat că respectivele centre vor fi gestionate cu personal şi fonduri europene şi 'un principiu nou' convenit la summit este că UE va desfăşura acţiuni comune de asemenea în operaţiunile de salvare a migranţilor pe mare. 

Giuseppe Conte a mai promis că Italia nu va primi 'niciun migrant' care să fie preluat din Germania, chiar dacă este vorba despre migranţi care au cererea de azil înregistrată în Italia.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: migranti franta emmanuel macron