x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emmanuel Macron încearcă să-şi relanseze proiectele europene la reuniunea cu Angela Merkel

Emmanuel Macron încearcă să-şi relanseze proiectele europene la reuniunea cu Angela Merkel

19 Apr 2018   •   10:20
Emmanuel Macron încearcă să-şi relanseze proiectele europene la reuniunea cu Angela Merkel
Sursa foto: GONZALO FUENTES/AFP/Getty Images

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron încearcă joi la Berlin să relanseze proiecte de refondare a Europei post-Brexit, din ce în ce mai contestate de Germania, în special în ceea ce priveşte zona euro, relatează AFP. 

Şeful statului francez se întâlneşte cu cancelarul german Angela Merkel în cadrul unei scurte vizite, urmând să facă declaraţii pentru presă în jurul orei 11:00 GMT, înaintea convorbirilor, şi după acestea, dar fără întrebări din partea jurnaliştilor. 

Întrevederea, care încheie o săptămână în care Macron a încercat să-şi revitalizeze proiectul - în special în cadrul unui discurs rostit în Parlamentul European şi o "consultare a cetăţenilor" în Franţa - va avea loc într-o zonă în care se află un şantier de reconstrucţie a unui castel, în centrul istoric al capitalei germane. Un şantier ca simbol al stării discuţiilor franco-germane pe această temă?, se întreabă retoric AFP. 

Angela Merkel a spus cu prudenţă că doreşte, cu această ocazie, să aşeze "o piatră" în vederea ''construirii unei poziţii comune" franco-germane. 

La aproape un an de la alegerea sa, preşedintele francez se confruntă într-adevăr cu opoziţii puternice în Germania, în timp ce cele două ţări au stabilit în principiu obiectivul de a elabora propuneri comune în iunie. 

"Merkel îl blochează pe Macron", scrie cotidianul german Handelsblatt. Şeful statului francez sperase iniţial că reformele economice din Franţa ar putea atenua poziţia germană. Astăzi ''trebuie să avem sentimentul de a fi ca un pretendent care încearcă fără încetare să-şi seducă mireasa cântând la balconul acesteia, dar care trebuie să se mulţumească cu trandafiri din plastic şi platitudini", a adăugat cotidianul citat. 

În faţa Parlamentului European, Macron a considerat că reforma zonei euro este "esenţială înainte de încheierea acestui mandat" al legislativului european pentru a "avansa pas cu pas spre uniunea bancară şi a înfiinţării unei capacităţi bugetare care să promoveze stabilitatea şi convergenţa în zona euro ". 

Parisul consideră acest buget ca o modalitate de a sprijini investiţiile, dar se confruntă cu tot mai multe obiecţii din partea Berlinului. 

''Nu cred că este o idee bună", a declarat săptămâna aceasta numărul doi al partidului democrat-creştin al Angelei Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer. 

Cancelarul se află sub presiunea parlamentarilor conservatori, care se tem că Germania trebuie să plătească pentru alte ţări. 

De asemenea, Annegret Kramp-Karrenbauer şi-a făcut cunoscut punctul de vedere divergent în această săptămână, subliniind că "Germania îşi va aduce propriile contribuţii" în dezbaterea privind zona euro şi insistând totodată asupra întăririi competitivităţii economice sau a unui drept european de azil. 

Parisul a mizat mult timp în noua coaliţie guvernamentală germană pe sprijinul social-democraţilor germani, tradiţional eurofili. Dar cel mai entuziast dintre ei, fostul preşedintele al SPD, Martin Schulz, a demisionat. Noul ministru al finanţelor, social-democratul Olaf Scholz, este mult mai puţin eurofil. 

"Preşedintele francez ştie bine că toate propunerile sale nu pot fi realizate, acum examinăm ceea ce este posibil, fără a cere prea mult altor state", a declarat Olaf Scholz pentru cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

În ceea ce priveşte proiectul încă neterminat al Uniunii bancare, care ar trebui în principiu să introducă un sistem comun şi solidar de gestionare a falimentelor şi depozitelor comune în urma crizei din zona euro, divergenţele dintre Paris şi Berlin persistă. 

"Contribuabilul german nu trebuie să fie un garant al băncilor greceşti şi italiene", a avertizat miercuri unul dintre experţii în acest dosar din cadrul partidului Angelei Merkel, Eckhardt Rehberg. 

Germania poate conta în acest dosar pe sprijinul ţărilor din nordul Europei, care au emis recent o declaraţie comună pentru a se distanţa de propunerile franceze în zona euro. 

La rândul său, Franţa pare să caute sprijinul ţărilor din sudul continentului şi recent a invitat Madridul şi Roma să se alăture proiectului său de reformă. 

Germania doreşte planificarea mai rapidă a reformelor Uniunii Europene, a declarat marţi cancelarul Angela Merkel, după discursul preşedintelui francez Emmanuel Macron în Parlamentul European. "Până în iunie vom găsi soluţii comune cu Franţa. Nu mă îndoiesc aproape deloc că vom putea alcătui un pachet puternic", a adăugat ea, referindu-se la summitul UE din iunie ca ţintă pentru o aşa-numită foaie de parcurs a reformelor, potrivit dpa. 

Reformele propuse de Macron au fost primite cu prudenţă sau chiar respinse de parlamentarii din coaliţia guvernamentală din Germania, menţionează dpa. Uniunea Creştin Democrată (CDU) condusă de Merkel a avertizat că un document de lucru distribuit recent nu reprezintă o intenţie de a stabili cursul reformelor financiare din UE. AGERPRES

×
Subiecte în articol: emmanuel macron