x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emmanuel Macron: ”Într-o zi, istoria va trebui să ne judece și pe noi”

Emmanuel Macron: ”Într-o zi, istoria va trebui să ne judece și pe noi”

01 Iul 2017   •   16:40
Emmanuel Macron: ”Într-o zi, istoria va trebui să ne judece și pe noi”

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a spus sâmbătă, la ceremonia organizată la Strasbourg în memoria fostului cancelar german Helmut Kohl, decedat în iunie, că doreşte, împreună cu actualul cancelar Angela Merkel, să dea continuitate moştenirii politice europene lăsate de Kohl, informează agenţia EFE. 

'Într-o zi, istoria va trebui să ne judece şi pe noi. Dar va ţine cont în mod sever de concesiile pe care le facem, de calculele pe termen scurt, de egoismele naţionale' şi va reţine 'sinceritatea angajamentului faţă de pacea şi prietenia între popoare', a spus şeful statului francez în discursul său din timpul ceremoniei desfăşurate la Parlamentul European. 

Elogiindu-l mai departe pe Kohl pentru că a luat 'decizii curajoase, uneori împotriva opiniei publice', Macron a spus că doreşte să dea 'un sens, o realitate, intensitate' proiectului european împreună cu Merkel. 

El a ţinut să mai menţioneze în discurs că fostul cancelar Helmut Kohl 'prefera punţi în locul frontierelor şi zidurilor' şi a legat statura politică a acestuia de cea a fostului preşedinte francez Francois Mitterand, un alt mare artizan al construcţiei europene. 

'Celor care pretind că tratatele europene sunt o simplă construcţie tehnocrată, vreau să spun, în faţa lui Helmut Kohl, că acest lucru se întâmplă pentru că (...) aţi lăsat să se stingă flacăra pe care au fost redactate', a mai afirmat liderul de la Elysee în discursul său. 

Macron i-a adus un omagiu şi lui Simone Veil, prima femeie ministru din Franţa, precum şi preşedinte al primului Parlament European ales prin vot universal, decedată vineri la vârsta de 89 de ani.

AGERPRES

×