x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emmanuel Macron va fi investit duminică președinte al Franței

Emmanuel Macron va fi investit duminică președinte al Franței

14 Mai 2017   •   11:40
Emmanuel Macron va fi investit duminică președinte al Franței

Emmanuel Macron urmează să fie învestit duminică preşedinte al Franţei, la o săptămână după victoria sa decisivă împotriva contracandidatei de extremă-dreapta Marine Le Pen, preşedinta Frontului Naţional, relatează DPA. 

În vârstă de 39 de ani, Macron va deveni cel mai tânăr preşedinte francez din istorie. El va prelua mandatul de la preşedintele în exerciţiu Francois Hollande, în cadrul unei ceremonii la Palatul Elysee din Paris care va include şi 21 de salve. 

După ce vor avea o discuţie privată, Hollande va părăsi Palatul Elysee, iar Macron va depune jurământul. El va deveni totodată comandantul suprem al forţelor armate ale Franţei şi va primi de asemenea codurile la armele nucleare ale ţării. 

El va fi apoi condus cu maşina pe bulevardul Champs-Élysées până la Arcul de Triumf. 

Este de aşteptat ca el să numească un premier cel târziu până luni, scrie Agerpres.

Proeuropean angajat, Macron îşi va evidenţia sprijinul pentru o alianţă puternică cu Germania printr-o vizită pe care o va face încă de luni la Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul Angela Merkel. 

Macron şi-a fondat partidul său centru, En Marche!, abia anul trecut, astfel că victoria sa marchează o ruptură faţă de tradiţie. Toţi preşedinţii din ultimele decenii au provenit fie din rândul socialiştilor, fie din rândul conservatorilor.

×
Subiecte în articol: emmanuel macron franta presedinte