x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emmanuel Macron vrea să diminueze numărul de parlamentari cu 30%

Emmanuel Macron vrea să diminueze numărul de parlamentari cu 30%

30 Mar 2018   •   15:52
Emmanuel Macron vrea să diminueze numărul de parlamentari cu 30%

Guvernul francez va prezenta la jumătatea săptămânii viitoare proiectul de reformă instituţională promisă de preşedintele Emmanuel Macron, acesta din urmă dorind în special reducerea numărului de parlamentari cu 30%, a indicat vineri Palatul Elysée, transmite AFP.Preşedintele Macron i-a primit vineri pe preşedinţii Adunării Naţionale, François de Rugy, şi Senatului, Gérard Larcher, pentru a ajunge la un compromis cu privire la această reformă. La întâlnire a participat şi premierul Edouard Philippe.

''S-au înregistrat progrese asupra tuturor subiectelor în timpul întâlnirii de la Elysée, dar nu s-a ajuns la un acord asupra propunerii de scădere a numărului de parlamentari cu 30%'', a declarat o sursă apropiată preşedintelui Senatului francez.

În prezent, Franţa are 577 de deputaţi şi 348 de senatori, ceea ce - raportat la populaţia sa - o plasează în media europeană.

În ceea ce-l priveşte, premierul Edouard Philippe a propus ca 10-25% dintre deputaţi să fie aleşi pe baza unui vot proporţional, în timp ce François de Rugy s-a pronunţat pentru un procent de 25%, iar Gérard Larcher pentru o proporţie mai scăzută.

Şeful guvernului de la Paris va prezenta la jumătatea săptămânii viitoare principalele propuneri din cadrul acestei reforme a instituţiilor centrale din Franţa, una dintre măsuri vizând limitarea la trei a numărului de mandate succesive pentru parlamentari şi primarii marilor oraşe. http://www.observator.tv

×
Subiecte în articol: numar redus parlamentari franta