x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Energie - Se "coace" un nou OPEC

Energie - Se "coace" un nou OPEC

de George Daniel Ripa    |    31 Ian 2007   •   00:00
Energie  -  Se "coace" un nou OPEC

Rusia si "prietenii" pregatesc un cartel in varianta proprie. Ayatolahul iranian Ali Khamenei a propus Rusiei crearea unui cartel al gazului, dupa modelul OPEC, miscare ce ar putea aduce pierderi financiare Gazpromului, dar castiguri geostrategice Kremlinului.

"Tarile noastre, daca se sustin reciproc, ar putea forma o organizatie a gazului bazata pe cooperare, dupa modelul OPEC", i-a transmis in urma cu cateva zile ayatolahul Ali Khamenei, conducatorul spiritual al Iranului, lui Igor Ivanov, presedintele Consiliului de Securitate de la Moscova, dupa cum anunta agentia iraniana IRNA. Ivanov nu avea insa decat puteri limitate din partea Kremlinului, astfel ca nu a putut comenta in nici un fel propunerea iraniana.

ISTORIC. Ideea crearii unui OPEC al gazului este in totalitate ruseasca, chiar daca acum Rusia sustine ca nu are nici o legatura cu acest proiect. Termenul "OPEC al gazului" a intrat in literatura de specialitate in noiembrie anul trecut, cand Financial Times cita un raport al NATO in care se vorbea despre dorinta Rusiei de a crea o astfel de organizatie alaturi de state ca Iran, Libia, Qatar si Algeria, dar si alte tari din Asia Centrala. Termenul a fost folosit pentru prima data de Mahdi Safari, ambasadorul iranian la Moscova, in iunie 2001, insa a trecut neobservat.

KHAMENEI MARESTE MIZA. Ayatolahul Khamenei a inteles ideea crearii unui OPEC al gazului in aceeasi termeni ca si NATO, cu mentiunea ca el a imbratisat-o total. "Tarile noastre pot deveni parteneri in sfera politica si economica si pot colabora in principalele probleme internationale", a detaliat Khamenei oferta iraniana. Rusia si Iranul detin 42% din rezerva de gaz mondiala, iar o astfel de alianta ar avea in primul rand o componenta politica si mai putin economica.

Incepand cu 2012, cand se va termina constructia gazoductului Nabucco, Iranul va fi principalul competitor al Rusiei pe piata energetica europeana, ceea ce ar putea produce pierderi economice Rusiei. Castigurile politice insa sunt nepretuite. Igor Ivanov s-a intalnit ieri cu Bandar bin Sultan, secretarul Consiliului de Securitate al OPEC, insa cu siguranta Kremlinul va sustine si in acest caz ca intalnirea nu are nici o legatura cu crearea unui al doilea OPEC.

×
Subiecte în articol: externe opec