x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe COVID-19 se reaprinde în China

COVID-19 se reaprinde în China

de Şerban Mihăilă    |    24 Apr 2020   •   08:36
 COVID-19 se reaprinde în China

În pofida mesajelor triumfaliste despre victoria contra COVID-19, autoritățile chineze nu reușesc să controleze noul coronavirus, care a erupt acum la Beijing și în provincia Heilongjiang, aflată în nord, la granița cu Rusia. Partidul Comunist recurge la măsuri disperate și, deseori, precipitate pentru a opri răspândirea virusului, adoptând în ultimele săptămâni noi restricții draconice de izolare, susține publicația „Epoch Times”. Harbin, oraș cu 11 milioane de locuitori, a fost băgat în carantină.

În Harbin, capitala provinciei Heilongjiang, autoritățile îi bagă în case pe locuitori, într-o carantină forțată, iar persoanele cu domiciliul în Suifenhe, oraș aflat la frontiera cu Rusia, primesc o recompensă de 420 de dolari dacă predau oficialităților locale imigranți ilegali, care trec granița din țara vecină, scrie ziarul „Epoch Times”, citat de site-ul „Breitbart”. China dă acum vina pe Rusia pentru „cazurile importate” de coronavirus, precizează „Breitbart”, citând publicația de stat „Sixth Tone”, cu sediul în Shanghai. Erupția virusului în Harbin a fost descrisă de către autoritățile locale drept „o situație explozivă”, se arată într-un raport intern al guvernului din provincia Heilongjiang, ajuns în mâinile publicației „Epoch Times”. Oficial, autoritățile din Harbin recunosc existența a cel puțin 58 de cazuri de coronavirus, diagnosticate între 9 și 19 aprilie. Cifra este alarmantă, având în vedere numeroasele suspiciuni care planează asupra corectitudinii modului de raportare a victimelor COVID-19, de către oficialitățile chineze. Între focarele unde epidemia a erupt se numără două mari spitale. Și în orașul Suifenhe, tot în provincia Heilongjiang, autoritățile au impus carantina și au închis granița terestră cu Rusia. Oficialitățile locale susțin că o serie de cetățeni chinezi care s-au întors din China în ultimele săptămâni au reaprins epidemia de coronavirus în întreaga regiune. Potrivit mass-media de stat din China, infecțiile din Heilongjiang s-au răspândit deja, printr-un efect de domino, în zonele învecinate, precum Regiunea Autonomă Mongolia Interioară din nordul Chinei și provincia Liaoning.

Virusul se dezlănțuie și în capitală

Epidemia nu a reizbucnit numai în nordul Chinei, ci și în capitala Beijing. Pe 20 aprilie, cartierul Chaoyang, din capitală, a fost desemnat în mod oficial „regiune de mare risc” pentru coronavirus, devenind astfel prima zonă, în afara provinciei Hubei - epicentrul pandemiei din China –, încadrată de guvernul chinez în această categorie. „O regiune cu peste 50 de infecții și un focar de epidemie într-un interval de 14 zile va fi declarată «de mare risc»”, a spus Pang Xinghuo, director adjunct al Comisiei Municipale de Sănătate din Beijing (BMHC).  În pofida clasificării atribuite deja cartierului Chaoyang și a definiției formulate de Pang, BMHC a anunțat doar trei cazuri de persoane infectate în toată capitala! Deocamdată, potrivit ziarului de stat „Beijing News”, citat de „Breitbart”, locuitorii din Chaoyang sau persoanele care muncesc în acest cartier sunt obligați să stea în carantină, într-o instituție guvernamentală, timp de două săptămâni, înainte de a putea să călătorească în alte zone din provincia învecinată Hebei. Costul unei zile de carantină este de 25 de dolari și trebuie plătit de fiecare persoană în parte. Deocamdată, în pofida declarațiilor triumfaliste ale regimului comunist despre victoria contra COVID-19, chinezii par să retrăiască coșmarul ultimelor luni și recurg, din nou, la măsuri disperate.

Situația evidențiază importanța asigurării unei gestionări stricte a epidemiei și a stopării transmisiei comunitare a virusului.”

Mi Feng, purtător de cuvânt al Comisiei Naționale de Sănătate din China

×