x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan spune că Turcia este gata să primească sirienii din Alep dacă refugiaţii "nu au altă opţiune"

Erdogan spune că Turcia este gata să primească sirienii din Alep dacă refugiaţii "nu au altă opţiune"

07 Feb 2016   •   11:42
Erdogan spune că Turcia este gata să primească sirienii din Alep dacă  refugiaţii "nu au altă opţiune"

Turcia este gata să primească zeci de mii de sirieni care ajung la graniţele sale după ce au fugit din calea ofensivei trupelor regimului de la Damasc în Alep, dacă refugiaţii "nu au altă opţiune", a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează duminică AFP.

"Regimul (de la Damasc) a blocat o parte din Alep (...) dacă ei (civili nevoiţi să fugă) ajung la porţile noastre şi nu au altă opţiune, trebuie să-i lăsăm pe fraţii noştri să intre şi o vom face", a declarat preşedintele Erdogan jurnaliştilor în avionul care-l aducea în ţara sa după un turneu în America Latină şi Senegal.

De luni, câteva zeci de mii de civili, îndeosebi femei şi copii, au părăsit Alepul din cauza luptelor violente în care sunt implicate trupele regimului, susţinute de ruşi, şi rebelii sirieni. Între 30.000 şi 35.000 de persoane au ajuns în ultimele 48 de ore în apropierea oraşului Azaz, situat la 5 kilometri depărtare de frontiera turcă, a declarat sâmbătă guvernatorul provinciei Kilis, Suleyman Tapsiz, care a adăugat că este posibil ca numărul refugiaţilor din zonă să ajungă la 70.000.

Turcia nu a autorizat până acum intrarea refugiaţilor sirieni, obligaţi să trăiască în tabere instalate în jurul localităţii Bab al-Salama. Ei trăiesc în condiţii precare şi stau în frig, primind ajutor de urgenţă doar de la organizaţia islamică turcă IHH. Duminică dimineaţă, postul de frontieră de la Oncupinar era în continuare închis. "Însă frontiera rămâne deschisă pentru toate cazurile de urgenţă", a declarat pentru AFP un oficial turc. AGERPRES

×
Subiecte în articol: recep tayyip erdogan