x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan afirmă că SUA a "sacrificat" relaţiile cu Turcia

Erdogan afirmă că SUA a "sacrificat" relaţiile cu Turcia

12 Oct 2017   •   17:14
Erdogan afirmă că SUA a "sacrificat" relaţiile cu Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat joi că SUA şi-au asumat riscul de a 'sacrifica' relaţiile cu Turcia şi l-a acuzat pe ambasadorul american la Ankara că se află la originea tensiunilor actuale dintre cele două ţări, transmite AFP. 

''O spun foarte clar: ambasadorul (american John Bass) de aici este cel care se află la originea'' tensiunilor, a spus şeful statului turc. 

''Este inacceptabil ca Statele Unite să sacrifice un partener strategic precum Turcia, totul de dragul unui ambasador obraznic'', a adăugat Erdogan într-un discurs extrem de virulent rostit la Ankara. 

Relaţiile americano-turce - tensionate deja din cauza sprijinului militar american pentru combatanţii kurzi în Siria şi pentru că SUA nu doresc să-l extrădeze pe clericul musulman Fethullah Gulen, despre care Ankara crede că s-a aflat în spatele puciului eşuat din 15 iulie 2016 - s-au înrăutăţit după arestarea unui angajat turc al consulatului american la Istanbul, ceea ce a determinat duminică Washingtonul să suspende serviciul de vize. 

Câteva ore mai târziu, Ankara a procedat la o măsură similară privind vizele pentru cetăţenii americani. 

Erdogan a evitat însă până acum să-l critice pe preşedintele american Donald Trump, imputând ambasadorului Bass suspendarea vizelor, în pofida faptului că Departamentul de Stat a indicat faptul că decizia a fost luată 'în coordonare' cu guvernul american. ''Dacă acest ambasador la Ankara este cel care conduce marile State Unite al Americii, atunci să vă fie ruşine!'', a insistat preşedintele turc, care a calificat suspendarea vizelor drept o măsură 'injustă şi disproporţionată'. 

Pe de altă parte, el a acuzat consulatul SUA la Istanbul că 'ascunde' un al doilea 'suspect' căutat de justiţia turcă.

AGERPRES

×