x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan: Arabia Saudită trebuie să dovedească faptul că jurnalistul dispărut a părăsit consulatul din Istanbul

Erdogan: Arabia Saudită trebuie să dovedească faptul că jurnalistul dispărut a părăsit consulatul din Istanbul

08 Oct 2018   •   21:00
Erdogan: Arabia Saudită trebuie să dovedească faptul că jurnalistul dispărut a părăsit consulatul din Istanbul

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni la Budapesta că oficialii saudiţi trebuie dovedească faptul că jurnalistul Jamal Khashoggi, care a dispărut săptămâna trecută după ce a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, a ieşit sau nu din clădirea reprezentanţei diplomatice, informează Reuters şi dpa. 

'Trebuie să avem un rezultat al acestei investigaţii cât mai curând posibil. Oficialii consulatului nu se pot salva spunând pur şi simplu 'el a plecat' ', a declarat Erdogan în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul ungar Viktor Orban. 

'Au multe camere de luat vederi (...) Dacă el (Jamal Khashoggi) a părăsit consulatul, de ce ei nu dovedesc asta ?', a întrebat Erdogan. 'Nu vom lăsa lucrurile aşa', a adăugat el. 

Preşedintele turc a afirmat că au existat numeroase zvonuri şi speculaţii în mass-media în legătură cu soarta lui Khashoggi. 'Dorim să rezolvăm această problemă', a spus el, adăugând că 'este datoria politică şi umanitară' a ţării sale de a soluţiona acest caz. 

Erdogan, care a afirmat că urmăreşte personal cazul jurnalistului dispărut, a adăugat că Turcia nu are niciun document sau dovadă în legătură cu acest caz. 

Jamal Khashoggi, un jurnalist critic faţă de puterea de la Riad care scria în special pentru Washington Post, s-a deplasat pe 2 octombrie la consulat pentru demersuri administrative. Potrivit poliţiei turce, el nu a mai ieşit din sediul consulatului. 

Într-un interviu acordat vineri agenţiei Bloomberg, prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a afirmat că Jamal Khashoggi a intrat în consulat, dar că a ieşit la puţin timp după aceea. El chiar a invitat autorităţile turce "să percheziţioneze" consulatul. "Nu avem nimic de ascuns", a subliniat el. 

Responsabili turci au declarat sâmbătă seară că, potrivit primelor elemente ale anchetei, Jamal Khashoggi a fost asasinat în incinta consulatului. 

Însă Riadul a dezminţit imediat ceea ce a calificat drept afirmaţii "lipsite de fundament".AGERPRES

×
Subiecte în articol: Recep Tayyip Erdogan