x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan cere SUA să aleagă între Turcia şi 'gruparea teroristă Gulen'

Erdogan cere SUA să aleagă între Turcia şi 'gruparea teroristă Gulen'

11 Aug 2016   •   14:30
Erdogan cere SUA să aleagă între Turcia şi 'gruparea teroristă Gulen'

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut SUA să aleagă între Turcia şi FETO, acronim pentru 'gruparea teroristă Gulen' utilizat de autorităţile turce pentru a desemna mişcarea predicatorului turc Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, informează postul euronews, citat de agenţia de presă MIA.

Recep Tayyip Erdogan a făcut această declaraţie în faţa unei mulţimi formate din mii de oameni reuniţi pentru aşa-zisa 'veghe asupra democraţiei' în Piaţa Taksim din Istanbul.

SUA 'trebuie să aleagă între gruparea teroristă pucistă FETO sau Turcia, o ţară democratică', a adăugat Erdogan.

Erdogan a vorbit şi despre predicatorul musulman Fethullah Gulen, care este acuzat de Ankara că ar fi organizat lovitura de stat de luna trecută. Răspunzând apelurilor mulţimii care cerea pedeapsa cu moartea pentru complotişti, preşedintele turc a declarat din nou că va aproba orice decizie a parlamentului de reintroducere a pedepsei capitale.

Turcia a calificat mişcarea religioasă a lui Gulen drept 'grupare teroristă' şi cere ca Fethullah Gulen să fie extrădat din SUA, pentru a fi adus în faţa justiţiei turce. Washingtonul a refuzat să-l extrădeze, pentru că, afirmă SUA, Ankara nu a prezentat dovezi clare privind implicarea acestuia în puciul dejucat, relatează MIA.

Gulen, care conduce o reţea de organizaţii de caritate şi de şcoli, a negat în mod repetat orice implicare în lovitura de stat eşuată din 15 iulie. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Fethullah Gulen recep tayyip erdogan