x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan, cu ochii pe saudiți

Erdogan, cu ochii pe saudiți

01 Oct 2019   •   11:49
Erdogan, cu ochii pe saudiți
Sursa foto: TUMAY BERKIN/EPA

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, ieri, că ţara sa va continua să susţină aflarea adevărului în legătură cu moartea jurnalistului saudit disident Jamal Khashoggi, ucis acum un an la consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, subliniind că unii dintre asasinii acestuia par să se sustragă justiţiei, relatează Reuters.

Preşedintele turc a insistat că ţara sa doreşte în continuare să afle unde se găsește cadavrul jurnalistului şi cine a autorizat operaţiunea. El a menţionat, fără a da detalii, că masacrul a fost îndeplinit de agenţi ai unui „stat paralel” din Arabia Saudită. Recep Tayyip Erdogan adaugă că ţara sa continuă să considere Arabia Saudită prieten şi aliat, ceea ce nu înseamnă însă că Ankara va păstra tăcerea. Până acum, 11 suspecţi saudiţi au fost trimişi în judecată în legătură cu acest caz, dar au avut loc prea puţine audieri. Un raport al ONU a cerut anchetarea prinţului moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, şi a altor înalţi oficiali saudiţi. CIA şi unele guverne occidentale au indicat că operaţiunea ar fi fost comandată de prinţul moştenitor, ceea ce oficiali saudiţi au negat în mod repetat. Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al regatului, a afirmat, săptămâna trecută, pentru canalul american CBS că, în calitate de lider al ţării, îşi asumă responsabilitatea pentru uciderea lui Khashoggi, dar a precizat că a aflat despre asasinat după comiterea acestuia.

Erdogan susține că, deoarece asasinii jurnalistului au călătorit cu paşapoarte diplomatice şi „au transformat o clădire diplomatică într-o scenă a crimei”, s-a creat un precedent periculos.

 

×
Subiecte în articol: recep tayyip erdogan