x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan face afirmații riscante: Nu am respect pentru decizia Curţii Constituţionale care a permis eliberarea jurnaliștilor

Erdogan face afirmații riscante: Nu am respect pentru decizia Curţii Constituţionale care a permis eliberarea jurnaliștilor

28 Feb 2016   •   14:00
Erdogan face afirmații riscante: Nu am respect pentru decizia Curţii Constituţionale care a permis eliberarea jurnaliștilor

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat duminică, într-o conferinţă de presă, că 'nu are respect' pentru decizia Curţii Constituţionale care a permis eliberarea a doi jurnalişti închişi, relatează France Presse şi Reuters.

"Nu sunt în poziţia de a aproba această decizie. O spun foarte clar: nu am respect pentru ea", a spus şeful statului, înainte de a părăsi ţara pentru o vizită în Africa de Vest.

Can Dündar, redactor-şef al cotidianului de opoziţie Cumhuriyet, şi Erdem Gül, şeful biroului de la Ankara al publicaţiei, ai fost eliberaţi vineri, după 92 de zile de arest preventiv. Curtea Constituţională a decis joi că drepturile acestora au fost 'încălcate'. Ei vor fi judecaţi începând cu 25 martie.

"Cred cu tărie în apărarea libertăţii de exprimare. Însă nu cred că libertatea de exprimare ar trebui folosită pentru a ataca ţara într-un mod mascat. Aici nu este vorba de libertatea de exprimare, ci de un caz de spionaj", a spus preşedintele turc.

"Nu poate exista libertate a presei fără limite. Acest lucru nu există nicăieri în lume", a adăugat el.

Adversari ai regimului islamo-conservator, cei doi jurnalişti au fost încarceraţi în noiembrie sub acuzaţiile de spionaj, divulgarea unor secrete de stat şi tentativă de lovitură de stat. În luna mai a anului trecut, cei doi au difuzat un articol şi o înregistrare video despre interceptarea de către jandarmii turci, în ianuarie 2014, a unor camioane ale serviciilor secrete turce (MIT) ce transportau arme destinate rebelilor islamişti sirieni.

Sâmbătă, emisia postului independent IMC TV a fost întreruptă chiar în timpul transmiterii unui interviu în direct cu cei doi jurnalişti independenţi de către această televiziune, acuzată de 'răspândirea propagandei teroriste', a anunţat coordonatorul general al postului, Eyup Burc, potrivit Reuters.

Burc a explicat că furnizorul de servicii prin satelit Turksat nu a mai transmis emisia canalului IMC TV, în urma cererii unui procuror din Ankara care anchetează eventualul sprijin acordat unui grup ''terorist'' de către postul de televiziune.AGERPRES

×
Subiecte în articol: recep tayyip erdogan