x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan reacționează virulent după ce a fost criticat de SUA

Erdogan reacționează virulent după ce a fost criticat de SUA

20 Mar 2018   •   15:24
Erdogan reacționează virulent după ce a fost criticat de SUA
Sursa foto: Karina Knapek/INTACT IMAGES

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins marţi cu virulenţă criticile Washingtonului legate de ofensiva turcă împotriva unei miliţii kurde în regiunea Afrin din nord-vestul Siriei, liderul de la Ankara cerând Statelor Unite să 'respecte' Turcia, transmite AFP. 

'Unde eraţi atunci când v-am împărtăşit preocupările noastre, când v-am propus să-i eliminăm împreună pe terorişti ?', a declarat Erdogan într-un discurs rostit la Ankara. 

'Dacă suntem partenerul vostru strategic, atunci trebuie să ne respectaţi, trebuie să mergeţi alături de noi', a adăugat el. 

Declaraţiile lui Erdogan survin după ce Departamentul de Stat de la Washington şi-a exprimat luni 'profunda preocupare' faţă de soarta civililor din Afrin, un bastion al miliţiei kurde siriene Unităţile de protecţie a poporului (YPG) cucerit duminică de forţele turce. 

Relaţiile dintre Ankara şi Washington, deja tensionate după puciul eşuat din Turcia din iulie 2016, s-au deteriorat şi mai mult din cauza sprijinului american pentru miliţia kurdă YPG, pe care regimul turc o consideră 'teroristă' şi împotriva căreia a lansat la 20 ianuarie o operaţiune militară în enclava siriană Afrin. La rândul lor, SUA au înarmat şi antrenat combatanţi kurzi, pe care îi consideră o forţă locală eficace împotriva jihadiştilor Statului Islamic. 

'Pe de o parte, spuneţi că Turcia este partenerul vostru strategic şi, pe de alta, colaboraţi cu teroriştii', a acuzat preşedintele turc. 

'Aţi încercat să ne înşelaţi. Noi am vrut să cumpărăm arme de la voi, dar voi n-aţi vrut. Însă le-aţi dat arme şi muniţii gratuit teroriştilor. Ce fel de parteneriat este acesta ?', a mai spus Erdogan. 

Tensiunile americano-turce riscă să se amplifice şi mai mult, după ce Erdogan a declarat luni că intenţionează să extindă operaţiunile împotriva YPG către alte oraşe din nordul Siriei, printre care Manbij - la circa o sută km de est de Afrin -, unde sunt desfăşuraţi sute de militari americani.AGERPRES

×
Subiecte în articol: erdogan Recep Tayyip Erdogan