x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan spune că "este posibil" să găsească alţi furnizori de energie decât Rusia

Erdogan spune că "este posibil" să găsească alţi furnizori de energie decât Rusia

05 Dec 2015   •   16:23
Erdogan spune că "este posibil" să găsească alţi furnizori de energie decât Rusia

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat sâmbătă că ţara sa va găsi alţi furnizori de energie decât Rusia, din cauza tensiunilor puternice dintre cele două ţări de când Ankara a doborât, pe 24 noiembrie, un avion militar rusesc la frontiera siriană, relatează AFP.

''Este posibil să găsim alţi furnizori'', a declarat Erdogan într-un discurs televizat, referindu-se la Azerbaidjan şi Qatar îndeosebi.

Rusia este principalul furnizor de energie al Turciei, căreia îi livrează 55 % din necesarul de gaz şi 30 % din cel de petrol. Ankara importă 90,5 % din necesarul său de petrol şi 98,5 % din cel de gaz.

Turcia şi Rusia trec printr-o gravă criză declanşată de doborârea avionului rusesc de către aviaţia turcă. Ankara afirmă că avionul a încălcat spaţiul său aerian, ceea ce Moscova dezminte.

Rusia a ordonat sancţiuni economice împotriva Turciei, îndeosebi un embargo asupra importurilor de fructe şi legume turceşti şi a reintrodus vizele pentru cetăţenii turci cu începere de la 1 ianuarie.

Erdogan a dat asigurări sâmbătă că nu există pentru moment nici un indiciu că aceste represalii afectează sectorul energiei, dar a confirmat că a semnat în această săptămână cu Qatarul un acord pentru livrarea de gaz petrolier lichefiat.

Moscova a anunţat, de asemenea, în această săptămână îngheţarea proiectului de gazoduct TurkStream, care urma să permită transportul de gaz rusesc până în Europa prin Turcia, ocolind Ucraina.

Erdogan a calificat acest anunţ drept ''o minciună''. ''TurkStream este un proiect la care noi înşine am tras linia de ceva vreme, deoarece Rusia nu răspundea cerinţelor noastre'', a afirmat Erdogan.

×
Subiecte în articol: recep tayyip erdogan energie Rusia embargou