x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan vrea a treia victorie.

Erdogan vrea a treia victorie.

de Sînziana Stancu    |    12 Iun 2011   •   21:00
Erdogan vrea a treia victorie.

Toate sondajele de opinie inainte de des­chiderea urnelor, ieri, pentru ale­gerile legislative din Turcia dadeau ca favorit partidul conservator al premierului Recep Tayyip Erdogan, an­ti­cipand ca Partidul Justitiei si Dez­vol­tarii (AKP), sustinut de masele po­pulare, va castiga aceste alegeri. Peste 50 de milioane de alegatori dintr-o populatie de circa 73 de mili­oa­ne de persoane au fost chemate ieri la urne in peste 200.000 de sectii de votare de pe tot teritoriul tarii, pen­tru reinnoirea celor 550 de man­da­te ale Parlamentului. Dar chiar daca Erdogan, in varsta de 57 de ani, si partidul sau vor castiga aceste ale­geri, victoria nu va mai fi la fel de spec­taculoasa cum a fost in alegerile din 2007, estimau comentatorii politici citati de AFP. Aceasta ar fi a treia vic­torie a partidului din 2002 si pana acum.

De altfel, nici campania electo­rala nu a fost atat de entuziasta ca datile trecute, ci mai degraba agitata, nelipsind chiar si cateva incidente violente, dar si lovituri sub centura, gen scandaluri sexuale compro­mi­ta­toare pentru partidul nationalist MHP, al treilea, ca forta, in Parlament. Cu toate acestea, Erdogan nu si-a ascuns nici o clipa intentia de a fa­ce si un pas mai mare in viitor, adica spre Presedintie, insa aceasta dorinta depinde foarte mult daca acum partidul sau de guvernamant va fi in stare sa obtina voturile de care va avea ne­voie pentru a adopta o noua Consti­tu­tie, mai liberala, dupa cum co­men­teaza analistii politici. Deocamdata, AKP a fost creditat cu 45% din vo­turile electoratului, fata de 47%, cu cat fusese creditat in 2007.

Surpriza ar putea veni din partea principalului partid de opozitie prolaica, Partidul Republican al Poporului, CHP, care este creditat cu 30% din in­ten­tiile de vot, fata de 21%, cat avusese in 2007. Avand in vedere aceasta di­fe­renta de evolutie intre AKP si CHP intre cele doua voturi, daca tendinta se repeta si la actualul vot, atunci ecuatia alegerilor ar putea arata altfel. In acest context, se anticipeaza trei scenarii dupa acest scrutin: daca AKP depaseste pragul de 367 de de­putati, obtinand astfel o majoritate de doua treimi, va putea sa modifice Constitutia fara sa recurga la referendum; daca obtine 330 de mandate, partidul va fi nevoit sa organizeze un referendum, iar daca acumuleaza mai putin de 330 de mandate va avea nevoie de ajutorul altor partide sau va fi nevoit sa renunte la proiect.

Cu toate acestea, Erdogan are cu ce sa se laude, pentru ca a facut din Tur­cia a 17-a economie mondiala, cu o crestere "de tip chinez" de 8,9 la su­ta in 2010, si ca a cantonat in ca­zarme, prin amendamente cons­titutionale, puternica armata turca, al­ta­data un actor politic de prim-plan.

×
Subiecte în articol: externe