x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Escapada jenanta pentru premierul Frantei

Escapada jenanta pentru premierul Frantei

14 Aug 2004   •   00:00

Vacanta "oficiala" a premierului francez Jean-Pierre Raffarin a insemnat cateva zile alaturi de familie, undeva pe langa Alpii francezi.

IRINA CRISTEA

O sedinta foto la fel de oficiala le-a prezentat francezilor un ministru care, chiar si in locatia oarecum severa unde a ales sa-si incarce bateriile, se gandeste la binele Frantei si incearca sa rezolve cateva probleme restante. Fotografiile il infatisau pe Raffarin pe o terasa, cufundat in studierea unor documente si carti. Foarte serios, cu telefonul mobil la indemana si aparent nepasator la imaginea splendida din fundal a Alpilor, premierul arata ca respecta intocmai conduita de concediu ceruta de presedintele Jacques Chirac. Acesta le spusese clar tututor ministrilor sai sa isi organizeze concedii "scurte si muncitoresti", ba chiar sa ramana in tara, la o distanta de maximum doua ore fata de Paris. Chirac le-a explicat ca prezenta lor la birourile ministeriale ar putea fi necesara in caz ca apare vreo situatie de urgenta.

IN PORTUGALIA. Nu se stie de alti ministri, dar Raffarin cu siguranta nu si-a tinut promisiunea. Potrivit unui saptamanal satiric francez, premierul a stat ce-a stat la munte, dupa care a dat o fuga pana in Portugalia. Gazda i-a fost un bun prieten, dotat cu o vila superba, unde seful Guvernului francez a petrecut cateva zile, tot impreuna cu familia.

Jurnalistii francezi au descoperit "escapada" lui Raffarin scormonind prin mai multe documente ale companiei aeriene Air France. Ei au punctat ca premierul nu a respectat ordinul prezidential, intrucat localitatea portugheza Algarve, unde s-a insorit Raffarin din 29 iulie pana la 1 august, e la mai mult de doua ore de Paris, chiar si cu avionul.

CONFIRMAT

Initial, cei de la biroul de presa al premierului Raffarin au negat ca acesta ar fi iesit de pe teritoriul Frantei. In fata dovezilor "zdrobitoare", oamenii lui Raffarin au confirmat vizita in Portugalia, subliniind ca nu vor spune mai mult de atat pe acest subiect. Vacantele membrilor Guvernului reprezinta un subiect foarte sensibil in Franta. Asta dupa ce anul trecut, in timp ce 15.000 de francezi mureau din cauza caniculei, presa publica fotografii cu ministrii care se relaxau pe plaje din toate colturile lumii.
×
Subiecte în articol: externe