x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Eşec la Phenian: O rachetă lansată de pe un submarin a explodat în zbor

Eşec la Phenian: O rachetă lansată de pe un submarin a explodat în zbor

09 Iul 2016   •   11:25
Eşec la Phenian: O rachetă lansată de pe un submarin a explodat în zbor

Coreea de Nord a lansat sâmbătă o rachetă balistică de pe un submarin, dar racheta a explodat la scurt timp după lansare, a relatat Yonhap, citând Statul Major interarme sud-coreean, potrivit DPA.

Aparent, lansarea a fost un succes, dar racheta a explodat ulterior în zbor, a declarat Ministerul Apărării sud-coreean într-un comunicat, citat de AFP.

Marina militară nord-coreeană "a lansat ceea ce se crede a fi un SLBM din ape situate în largul portului Sinpo la ora (locală) 11:30 (02:20GMT)", a declarat Ministerul Apărării sud-coreean. Racheta, lansată de pe un submarin de 2.000 de tone din clasa Sinpo, a atins o altitudine de 10.000 de metri, explodând ulterior în zbor.

"Coreea de Nord nu a încetat să încalce rezoluţii ONU, lansând în continuare rachete balistice", a declarat Ministerul Apărării sud-coreean.

Tensiunea creşte după ce Phenianul a efectuat în ianuarie cel de-al patrulea test nuclear al său, urmat de o serie de tiruri cu rachete care, potrivit experţilor, demonstrează faptul că regimul nord-coreean progresează spre capacitatea de a lovi SUA pe continentul american.

"Condamnăm cu fermitate asemenea provocări", a lansat ministerul sud-coreean.

Premierul japonez a afirmat totuşi că acest tir nu reprezenta o ameninţare imediată. "Acest tir de rachetă nu constituie prin nimic o ameninţare care ar afecta securitatea naţională a Japoniei. Noi trebuie să lucrăm cu comunitatea internaţională şi să condamnăm Coreea de Nord", a declarat Shinzo Abe la canalul public NHK.

Lansarea nord-coreeană de sâmbătă intervine a doua zi după anunţul Washingtonului şi Seulului privind desfăşurarea în Coreea de Sud a unuia din sistemele de apărare antirachetă cele mai perfecţionate din lume, THAAD (Terminal High Altitude Area Defence).

O baterie THAAD este deja amplasată pe insula americană Guam în Pacific, iar Japonia intenţionează de asemenea să se doteze cu un astfel de sistem.

Sursa: AGERPRES

×