x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Este ora două noaptea şi am dormit destul!". Epistola scrisă de Napoleon în 1816, în timpul exilului pe insula Sfânta Elena (VIDEO)

"Este ora două noaptea şi am dormit destul!". Epistola scrisă de Napoleon în 1816, în timpul exilului pe insula Sfânta Elena (VIDEO)

06 Iun 2012   •   13:12
"Este ora două noaptea şi am dormit destul!". Epistola scrisă de Napoleon în 1816, în timpul exilului pe insula Sfânta Elena (VIDEO)

O epistola rara, scrisa de Napoleon Bonaparte demonstreaza ca imparatul francez stia limba engleza, dar nu foarte bine, scrie tv.ibtimes.com. Scrisoarea semnata de liderul militar francez va fi scoasa la licitatie duminica, la Paris, iar reprezentantii casei de licitatii spera sa obtina, in urma vanzarii acesteia, cel putin 80.000 de euro.

Scrisoarea dateaza din timpul exilului lui Napoleon pe insula Sfanta Elena, fiind scrisa pe 16 martie 1816. In acea perioada, Bonaparte hotarase sa invete limba celor care il tineau captiv, iar scrisoarea era adresata fostului sau colaborator Emmanuel de Las Cases, care a locuit la Londra in timpul Revolutiei si care i-a fost profesor de engleza in timpul prizonieratului.

"Cred ca pentru el a fost un fel de razbunare, o razbunare istorica. A fost luat captiv de engelzi si cred ca a vrut sa obtina, oarecum, un anumit nivel de independenta, de libertate. A vrut sa demonstreze ca este capabil sa invete engleza fara vreun ajutor. A fost foarte motivant pentru el", a declarat reprezentantul casei de licitatii, Jean-Christophe Chataignaier.

Scrisoarea dezvaluie firea activa a lui Napoleon Bonaparte, care noteaza chiar in prima fraza ca "este ora doua noaptea si am dormit destul".

Pe plicul epistolei este indicata si adresa destinatarului, de altfel una extrem de originala: "foarte aproape". Asta pentru ca prietenul sau era inchis la cateva celule departare. Desi scrisoarea contine suficiente greseli, reprezentantii Casei de Licitatii sustin ca Napoleon nu a avut niciodata acces la un dictionar.

×