x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Estonia acuză Rusia - Simbolurile URSS, motiv de scandal

Estonia acuză Rusia - Simbolurile URSS, motiv de scandal

de Anca Aldea    |    01 Mai 2007   •   00:00
Estonia acuză Rusia - Simbolurile URSS, motiv de scandal

Autorităţile estoniene nu reuşesc să le facă pe plac ruşilor. Diferendul apărut in urmă cu patru zile, referitor la mutarea unui monument sovietic in alt loc din Capitala Estoniei, continuă.

Autorităţile estoniene nu reuşesc să le facă pe plac ruşilor. Diferendul apărut in urmă cu patru zile, referitor la mutarea unui monument sovieticin alt loc din Capitala Estoniei, continuă.

Estonia a acuzat Rusia că agită spiritele la Talin, unde autorităţile locale au anunţat mutarea cimitirului soldaţilor sovietici şi a monumentului Soldatul de bronz, o personificare a Armatei Roşii, in alt loc din Capitală. Statuia, demontată şi transferată in noaptea de joi spre vineri, a fost mutată intr-un loc secret, dar, potrivit autorităţilor estoniene, ea va fi transportată intr-un cimitir militar după incheierea lucrărilor de excavare a locului unde a fost instalatăin urmă cu aproape 60 de ani. In zona monumentului au inceput mai multe lucrări pentru a stabili dacă in apropiere se află şi oseminte ale soldaţilor căzuţi in al doilea război mondial.

VANDALII. Manifestaţiile violente şi vandalismele protestatarilor imbibaţi cu alcool, declanşate, pe termen nelimitat, in noaptea de joi spre vineri au fost catalogate de premierul eston, Andrus Ansip, ca fiind insultătoare "faţă de cei care au luptat in război", informează agenţia France Press. El i-a acuzat pe gălăgioşi că incearcă să folosească mutarea monumentului ca pretext pentru comiterea unor acte de vandalism, jignind astfel memoria victimelor. Potrivit presei locale, aproximativ 1.000 de persoane au fost reţinute, cel puţin 130 de oameni au fost răniţi in ciocnirile cu forţele de ordine şi un tanăr de 20 de ani şi-a pierdut viaţa la sfarşitul săptămanii.

MOSCOVA. Ieri, autorităţile estoniene au anunţat că incearcă să calmeze situaţia din Capitala Talin, informează BBC. Moscova consideră monumentul ca fiind un omagiu adus celor care au invins nazismul in timpul războiului, in timp ce mulţi estoni apreciază că este un simbol al celor aproape 50 de ani de ocupaţie sovietică.

×
Subiecte în articol: externe