x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ''Eu sunt fetiţa cu paltonul roşu din Lista lui Schindler''. Dezvăluirile traumatizante ale fetei care a fost forţată să devină imaginea Holocaustului (VIDEO)

''Eu sunt fetiţa cu paltonul roşu din Lista lui Schindler''. Dezvăluirile traumatizante ale fetei care a fost forţată să devină imaginea Holocaustului (VIDEO)

05 Mar 2013   •   12:51
''Eu sunt fetiţa cu paltonul roşu din Lista lui Schindler''. Dezvăluirile traumatizante ale fetei care a fost forţată să devină imaginea Holocaustului (VIDEO)
O fetiţă îmbrăcată într-un palton roşu devine eroina care salvează peste 1.000 de evrei care erau destinaţi să ajungă în lagărele de concentrare, în celebrul film Lista lui Schindler.

Fata, acum în vârstă de 24 de ani, care a ajucat rolul impresionant în anul 1993, a rămas traumatizată timp de ani de zile.

Oliwia Dabrowska povesteşte că a avut trei ani atunci când a jucat rolul fetei în palton roşu. ''Mi-a fost ruşine să joc în film şi am fost furioasă pe părinţii mei când spuneau tuturor că eu sunt fetiţa din cu paltonul roşu''.

Oliwia, născută în Cracovia, declară că a fost îngrozită când a vizionat filmul pentru prima dată la vârsta de 11 ani, după ce a încălcat promisiunea  facută regizorului Steven Spielberg, prin care îi spusese să aştepte până la vârsta de 18 ani, pentru a vedea filmul.

Fata a mai declarat că rolul jucat în film a atras atenţia nedorită a multor bărbaţi cât şi colegi de şcoală care au hărţuit-o.

Una dintre scenele cele mai dure pe care au impresionat-o pe fată este cea cu ofiţerul SS Amon Goeth, interpretat de actorul Ralph Finnes, care împuşcă femeile şi copii de la fereastră.

''A fost oribil. Nu puteam înţelege mult dar îmi juram că nu am să mai joc în nici un film în viaţa mea.

În prima secventa, fata se ascunde atunci când nazistii vin să lichideze ghetourile din Cravovia în 1939,  fără a vedea dacă scapă sau nu de soldaţi iar în a doua secvenţă Schindler o vede pe fetiţa moartă pe o movilă de cadavre dezgropate cărate pentru a fi incinerate.

Personajul jucat de Oliwia Dabrowska este inspirat dintr-un caz real. Tânăra poloneza Roma Ligocka era cunoscută în timpul celui De-al Doilea Război Mondial în ghetourile din Cracovia pentru paltonul ei roşu. Spre deosebire însă de film, Ligocka a supravieţuit Holocaustului şi după lansarea peliculei a publicat o carte de memorii numită, The Girl in the Red Coat: A Memoir (2002) în care povesteşte ororile prin care a trecut în timpul războiului.

''Abia acum am realizat că am luat parte la ceva de care nu sunt mândră deloc. Spielberg a avut dreptate, trebuia să fiu matură ca să mă uit la film''.




×