x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europa colaborează cu SUA pentru a reforma Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Europa colaborează cu SUA pentru a reforma Organizaţia Mondială a Sănătăţii

21 Iun 2020   •   21:30
Europa colaborează cu SUA pentru a reforma Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Guvernele Europei lucrează cu SUA pentru un plan de de revizuire a OMS, a declarat un important oficial din sănătate dintr-o ţară europeană pentru Reuters. Informaţia semnalează că Europa împărtăşeşte, la rândul ei, unele dintre preocupările care au determinat Washingtonul să renunțe la finanțarea organizației.

Obiectivul, a spus oficialul pentru Reuters, este asigurarea independenţei OMS, o referire aparentă la afirmaţiile potrivit cărora organismul a fost prea aproape de China în timpul răspunsului iniţial la criza coronavirusului la începutul acestui an.

„Discutăm modalităţi de a separa mecanismul de gestionare a situaţiilor de urgenţă al OMS de orice influenţă a unei ţări”, a declarat oficialul.

Reformele ar implica schimbarea sistemului de finanţare al OMS pentru a-l face pe un termen mai mare, a spus oficialul.

OMS operează acum pe un buget de doi ani, care „poate afecta independenţa OMS” în cazul în care trebuie să strângă fonduri de la ţări în mijlocul unei situaţii de urgenţă.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a acuzat OMS că este prea aproape de China şi a anunţat că intenţionează să retragă finanţarea țării sale.

Ţările europene au solicitat ocazional reforma OMS, dar în general au protejat organizaţia de criticile Washingtonului. În public, poziţia europeană a fost de obicei că orice reformă ar trebui să vină numai după o evaluare a răspunsului la criza coronavirusului.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: OMS