x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europa nu mai poate conta pe SUA

Europa nu mai poate conta pe SUA

11 Mai 2018   •   08:56
Europa nu mai poate conta pe SUA

Cancelarul german, Angela Merkel, a apreciat, joi, că Europa nu mai poate conta pe SUA pentru a o „proteja” în toate circumstanţele şi, în consecinţă, trebuie „să-şi ia destinul în mâinile proprii”, relatează France Presse.

„Vremea în care se putea conta pur şi simplu pe SUA pentru a ne proteja a trecut”, a declarat Angela Merkel, în cadrul unei ceremonii, în prezenţa preşedintelui francez, Emmanuel Macron. „Europa trebuie să-şi ia destinul în propriile mâini. Este provocarea noastră pentru viitor”, a adăugat ea, în timpul unui moment festiv derulat la Aachen (Renania de Nord-Westfalia, la graniţa cu Belgia şi Olanda), cu ocazia acordării unui premiu european preşedintelui Macron. Şefului statului francez i-a fost acordat premiul „Carol cel Mare al oraşului Aachen” pentru „viziunea sa asupra unei noi Europe şi pentru relansarea proiectului european”. După tirurile iraniene asupra Platoului Golan, ocupat de Israel, urmate imediat de o replică militară israeliană, cancelarul german a apreciat că situația din Orientul Mijlociu  a devenit acum o chestiune de „război şi pace”. Situaţia este „extrem de complicată”, a adăugat cancelarul german, care a chemat părţile implicate în conflict la „reţinere”. Într-un comunicat comun, cancelarul Angela Merkel şi preşedintele Emmanuel Macron au lansat un apel la „ponderare” şi „detensionare în regiune”.

Merkel pare să fi realizat că, de la instalarea lui Trump la Casa Albă, relațiile transatlantice s-au deteriorat continuu.

 

×
Subiecte în articol: europa sua