x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europa s-a angajat la summitul G20 în favoarea unei uniuni bancare

Europa s-a angajat la summitul G20 în favoarea unei uniuni bancare

de Marina Constantinoiu    |    20 Iun 2012   •   05:05
Europa s-a angajat la summitul G20 în favoarea unei uniuni bancare

Tarile din zona euro participante la summitul G20 de la Los Cabos (Mexic) si-au luat angajamentul sa actioneze in favoarea unei uniuni bancare, a declarat marti presedintele mexican Felipe Calderon, care asigura presedintia acestui grup de tari bogate si emergente, informeaza AFP.
'Noi sprijinim intentia de a lua in considerare masuri concrete spre o arhitectura financiara mult mai integrata, ingloband supervizarea, rezolvarea deficientelor si recapitalizarea bancilor, precum si garantarea depozitelor', a afirmat Calderon, citind comunicatul final al summitului.
Mai multi lideri ai G20 au indicat deja ca principiul unei uniuni bancare europene a fost evocat in cadrul discutiilor acestui al saptelea summit al G20. 'Am discutat de asemenea despre liniile directoare pentru a avea aceleasi standarde in asigurarea depunerilor si restructurarea bancilor', a declarat cancelarul german Angela Merkel.
Berlinul era mai degraba in tabara scepticilor atunci cand a aparut acest concept. 'Declaratia finala mentioneaza activitatea desfasurata spre o uniune bancara si spre mai mare stabilitate financiara', a indicat un membru al delegatiei franceze. Dar 'G20 nu este locul unde sa se cada de acord asupra modalitatilor tehnice', a adaugat el.
Potrivit presedintelui Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, europenii vor discuta despre aceasta la Consiliul European din iunie, la Bruxelles pe 28 si 29.

Pe de alta parte, directorul general al Fondului Monetar Interna]ional (FMI), Christine Lagarde a declarat ca liderii G20 sunt cu totii ingrijorati pentru Europa, dar au incredere in ea ca va iesi din criza economica in care se afla, in special zona euro. Lagarde a precizat ca la Cabos au fost puse bazele unei redresari paneuropene. 'Liderii europeni si-au luat angajamentul de a lua toate masurile necesare pentru a salva integritatea si stabilitatea zonei euro si a rupe cercul vicios intre problemele statelor si ale bancilor', a mai spus Lagarde. 'Cred ca reprezentantii zonei euro care au participat la G20 sunt foarte constienti de necesitatea avansarii catre o uniune mai puternica si mai profunda si care sa se aplice dincolo de uniunea monetara, la o uniune bancara, la o uniune fiscala', a adaugat Lagarde, care a explicat ca este vorba despre o munca de mai mul]i ani, mai multe luni de dezbatere.

Statele Unite apreciaza proiectul, care este, considera ele, 'un supliment necesar la uniunea monetara'. Presedintele american Barack Obama a salutat masurile anticriza luate de Europa si hotararea acesteia de a-si rezolva problema datoriilor. El a salutat, totodata, faptul ca liderii europeni pe care i-a intalnit la Cabos sunt costienti de urgenta care se impune pentru aceasta si a adaugat ca acestia avanseaza in directia cea buna, promitand o 'arhitectura financiara mai integrata'.

×