x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europa, semiparalizată

Europa, semiparalizată

de Anca Aldea    |    11 Ian 2010   •   00:00
Europa, semiparalizată
Sursa foto: Danny Gohlke/AFP/MEDIAFAX

Frigul polar a pus stăpânire pe centrul Europei şi în unele regiuni din Statele Unite, iar căderile de zăpadă au reuşit să perturbe traficul aerian şi rutier în mai multe regiuni de pe continentul european, cu precădere la Berlin, unde sute de avioane au fost ţinute la sol sâmbătă.



De zeci de ani, locuitorii Europei Centrale nu au mai văzut aşa ninsori, scrie publicaţia online Der Spiegel, ediţia în limba engleză. Zăpada a ţinut la sol zeci de avioane care ar fi trebuit să plece de pe aeroporturile din Berlin şi mai multe artere rutiere au fost blocate din cauza nămeţilor. Autorităţile germane au avertizat că presiunea în scădere anunţă apariţia unor fenomene extreme şi au sugerat populaţiei să se aprovizioneze cu alimente şi să evite să se urce la volan zilele acestea.

CONDIŢII EXTREME

În Marea Britanie nu s-a mai înregistrat un asemenea val de frig de aproximativ trei decenii. Ieri a nins din nou, iar britanicii şi-au făcut provizii pentru zilele care vor urma şi încearcă să lucreze mai mult de-acasă. În vecina Irlandă, care nu s-a mai confruntat cu un asemenea val de frig din 1963, a continuat să ningă perturbând serios traficul aerian. Şi Franţa continuă să aibă probleme, la Lyon, circa o mie de pasageri, între care 500 de cetăţeni britanici, rămânând blocaţi în noaptea de sâmbătă spre duminică pe aeroportul din oraş. Ieri, traficul aerian pe acest aeroport a revenit la normal. În sud-estul Franţei, aproximativ 7.000 de locuinţe au rămas fără curent electric, iar în sud au fost înregistrate mai multe accidente rutiere în care au fost implicate mai multe camioane de mare tonaj.

Potrivit Serviciului Meteorologic din Germania, citat de Der Spiegel, afectate de zăpezi, vânt puternic şi panică au fost în timpul week-end-ului şi Elveţia, Polonia şi Cehia. Sâmbătă dimineaţă, belgienii s-au trezit sub nămeţi, iar activitatea pe principalele aeroporturi din ţară a fost perturbată şi s-a soldat cu anularea a 50 de zboruri şi întârziarea altor 90. Duminică, trasportul aerian din Belgia nu a suferit schimbări importante.

Sfârşitul săptămânii trecute a fost petrecut pe întuneric de aproximativ 65.000 de locuitori din centrul Italiei, din cauza ploilor şi a vânturilor violente. În Polonia, circa 80.000 de locuinţe din sudul ţării au rămas fără curent electric pentru câteva ore, iar ploile extrem de reci din ultimele zile au perturbat traficul feroviar dintre Varşovia şi Cracovia. În Spania a fost declarată stare de alertă din cauza riscurilor de vânt, zăpadă şi temperaturi scăzute, informează Agenţia France Press, citată de Agerpres.

Haos în Germania
În Germania, pe aeroportul din Frankfurt, al treilea ca mărime din Europa, 61 de zboruri au fost anulate duminică dimineaţă din cauza furtunilor de zăpadă, deşi condiţiile începuseră să se amelioreze la mijlocul zilei, informează AFP. Sâmbătă, numărul zborurilor anulate a fost de 255 pentru ca autorităţile aeroportului să degajeze în condiţii optime pistele. Biroul german pentru Protecţia Civilă şi Asistenţă în caz de Dezastre a comunicat populaţiei să-şi facă provizii de alimente şi de medicamente pentru "trei sau patru zile". Cea mai afectată zonă era ieri nordul ţării, unde traficul rutier era aproape paralizat. Pe Autostrada A20, 167 de persoane au fost blocate în vehicule sâmbătă seară din cauza unei furtuni de zăpadă. Zăpada a căzut în cantităţi impresionante şi în estul Germaniei, la Leipzig stratul de omăt atingând ieri 29 de centimetri. În Berlin era de 27 de centimetri, iar în Hamburg - de 12 centimetri, potrivit meteorologilor.

×
Subiecte în articol: externe