x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europarlamentarul Janos Ader, desemnat candidat la postul de preşedinte al Ungariei

Europarlamentarul Janos Ader, desemnat candidat la postul de preşedinte al Ungariei

de Istvan Deak    |    16 Apr 2012   •   20:32
Europarlamentarul Janos Ader, desemnat candidat la postul de preşedinte al Ungariei

Premierul ungar Viktor Orban l-a numit pe Janos Ader, co-fondator al partidului sau Fidesz, drept candidat la postul de presedinte al Republicii, a anuntat duminica seara seful grupului parlamentar al Fidesz, Janos Lazar, citat de presa ungara.

Orban a prezentat duminica seara grupurilor parlamentare ale formatiunilor aflate la guvernare propunerea sa, urmand ca Parlamentul de la Budapesta sa aleaga noul sef al statului, dupa ce presedintele Pal Schmitt a demisionat la inceputul acestei luni, pe fondul unui scandal de plagiat privind teza sa de doctorat prezentata acum 20 de ani.

'Ader este o persoana care va putea crea securitate si previzibilitate', a adaugat Lazar, subliniind ca Orban dispune de sustinerea totala din partea grupului parlamentar al Fidesz. 'Sarcina cea mai importanta a lui Ader va fi de a intari noua Constitutie ungara', a adagat Lazar.

Aliat de circa 24 de ani al lui Viktor Orban, Ader are 53 de ani, este de profesie jurist si unul dintre membrii fondatori ai Fidesz. Actualmente este eurodeputat. Intre 2002 si 2006, a fost seful grupului parlamentar al Fidesz, intre 1998 si 2002 a fost presedinte al Legislativului ungar, fiind considerat un om de incredere al lui Viktor Orban.

Cel mai important partid al opozitiei, socialistii din MSZP, si-a anuntat deceptia in legatura cu aceasta nominalizare. 'El a elaborat reforma sistemului judiciar, criticata atat de mult de Comisia de la Venetia, precum si noua lege electorala. Am fi preferat ca Fidesz sa gaseasca o personalitate conservatoare, desigur, dar mai recunoscuta si mai renumita', a declarat presedintele MSZP Attila Mesterhazy. France Presse reaminteste ca reforma sistemului judiciar si noua lege electorala sunt doua legi controversate, care au contribuit la cimentarea puterii Fidesz si care au atras Ungariei un proces de infringement din partea Bruxelles-ului. Noua Constitutie ungara a intrat in vigoare la 1 ianuarie si a fost criticata drept retrograda. Ea face aluzie la Dumnezeu si contine o serie de legi foarte importante, care concentreaza puterea executiva a premierului Viktor Orban, in special in domeniile media, al justitiei sau al finantelor.

Actualul presedinte al parlamentului de la Budapesta, László Kövér, despre care mass-media a relatat de asemenea in ultima perioada ca ar putea fi unul dintre candidati, a declarat vinerea trecuta ca nu a primit o solicitare oficiala in acest sens.

In Ungaria, presedintele este ales de Parlament. Potrivit reglementarilor in vigoare, un candidat este prezentat Legislativului cu recomandarea a 78 de deputati, iar pentru alegerea lui este nevoie de votul a doua treimi dintre parlamentari, majoritate detinuta in prezent de alianta aflata la guvernare.Votul privind alegerea noului presedinte va avea loc la 2 mai.'Faptul ca am fost desemnat de Fidesz pentru postul de nou sef al statului este pentru mine o onoare. In ultimele zile, am avut timp sa fac fata importantei provocarii si am acceptat nominalizarea', a declarat Ader intr-un comunicat. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×