x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europenii confunda rromii cu romanii

Europenii confunda rromii cu romanii

de Anca Alexe    |    13 Iun 2005   •   00:00
Europenii confunda rromii cu romanii

In interiorul unei Uniuni fara granite, acesti oameni nerecunoscuti navigheaza intre Est si Vest, intre integrare si discriminare. Cu toate astea, inca nu si-au gasit locul. In Europa, a fi rrom este sinonim cu a fi roman.

Europenii nu au invatat inca sa diferentieze romanii de rromi. Explicatia cercetatorilor sociologi este ca si cei mai multi rromi care au plecat catre Uniunea Europeana vin din Romania. De altfel, in ochii europenilor, tarile cu cea mai raspandita populatie de rromi sunt Romania si Bulgaria, state care au semnat la 24 aprilie Tratatul de aderare la Uniunea Europeana. Numarul membrilor minoritatii rrome ajunge la doua, chiar trei milioane, sustin cateva studii europene, citate de site-ul Cafe Babel.

E O DIFERENTA. Dana Diminescu, sociolog roman si autorul mai multor documentare cu privire la imigrarea romanilor, a declarat, in cadrul unui interviu acordat publicatiei franceze Le Monde, ca europenii ii confunda pe rromi cu romanii pentru ca multi vin din Romania.

"Rromii calatoresc, nu se opresc, pe cand romanii se stabilesc in diferite state si formeaza comunitati. Pe de alta parte, se observa si zonele inspre care se indreapta. Rromii calatoresc mai mult in Franta si se invart intre Paris si Lyon. Isi continua traditia de a veni si de a pleca. Romanii aleg state precum Italia, Spania sau Marea Britanie. O alta diferenta ar fi ca romanii, odata stabiliti undeva, traiesc individual. Rromii nu. Ei sunt mereu in grupuri mari", aprecia Diminescu. Tot ea spune ca "statisticile europene arata ca 500.000 de rromi locuiesc in Ungaria, aproape la fel de multi in Slovacia, 250.000 in Cehia".

FARA DE TARA. "Nomazii" sau "tiganii", asa cum li se zice rromilor, ascund adevarata identitate a celor 10 milioane de rromi care locuiesc in Europa. Adevaratii rromi sunt originari din nordul Indiei. Ei au inceput sa emigreze catre Europa la inceputul secolului al XII-lea. Astazi alcatuiesc cea mai larga minoritate europeana. Tarile Uniunii Europene, mai ales membrele mai vechi, au ajuns la concluzia ca nu ii mai pot ignora, avand in vedere ca mai mult de jumatate dintre ei traiesc in partile estice si centrale ale Europei, care acum sunt parte integranta a UE.

In conceptia europenilor, aceasta amestecatura de oameni, care a fost numita in fel si fel de termeni, este departe de disparitie. Termenul de rrom este de obicei folosit pentru a descrie tiganii de pe continent, iar deseori este confundat cu cel de "nomad". In timp ce nomazii sunt, in genere, oameni care au fost impinsi catre calatoriile lor din cauza situatiei economice proaste si a conditiilor asemanatoare, rromii sunt un grup etnic.

CHEIA INTEGRARII. Existenta rromilor nu inseamna neaparat si recunoastere. In ciuda discriminarii de care se lovesc in majoritatea regiunilor in care calatoresc, rromii sunt un grup-cheie pentru politicile de integrare. Intr-adevar, legea spune ca ei sunt o minoritate care trebuie luata in considerare de catre statele care adera la Uniunea Europeana, daca ele vor sa se integreze. Mai mult, in conceptia europenilor, rromii reprezinta cea mai buna mostra de "europeanism" cerut de UE.

O data cu aderarea la UE, si Romania trebuie sa inceapa sa tina cont de cerintele rromilor si de comunitatea pe care ei o formeaza in tara. Ei se definesc ca fiind o "natiune fara teritoriu" si "un popor european". Si vor sa stea in Europa, indiferent de zona.

TAPUL ISPASITOR
Presa europeana si nu numai scrie in mod repetat de problemele pe care le cauzeaza rromii, in mare parte proveniti din Romania, care sunt stigmatizati si deseori priviti ca straini in tara in care locuiesc. La mijlocul lunii ianuarie 2005, in Spania a izbucnit un scandal din cauza zonelor in care locuiesc rromi. Se spunea ca unde stau ei persista teroarea. Dupa o demonstratie finalizata cu o crima, cartierul de rromi a fost distrus. Multi demonstranti au dat foc caselor, masinilor si au aruncat cu pietre in geamuri. In Marea Britanie, autoritatile sunt mai ingrijorate de nomazi decat de rromi. Pe acestia din urma nu-i considera ca fiind o preocupare politica. Insa, cu toate acestea, englezii se concentreaza pe eradicarea tiganilor.

LINK-URI UTILE
×
Subiecte în articol: diaspora romănii rromii rromi