x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EUROSCEPTICISMUL LA BULGARI

EUROSCEPTICISMUL LA BULGARI

de Petio Petkov    |    23 Dec 2008   •   00:00

La doi ani de la aderarea la Uniunea Europeană, majoritatea bulgarilor consideră că politicienii, escrocii şi corupţii sunt marii câştigători de pe urma acesteia.



Sprijinul pentru Uniunea Europeană se menţine însă la cote ridicate, arată rezultatele unei anchete reprezentative efectuată de agenţia “Alpha Research”.

Potrivit acesteia, 47 la sută din cei intervievaţi apreciază pozitiv aderarea ţării lor la UE, în timp ce 14% doresc ieşirea Bulgariei din UE. Creşte şi numărul celor care demonstrează o atitudine neutră şi distanţată, îndeosebi la sate şi în oraşele mici, în rândul pensionarilor şi al celor cu venituri mici. Trei sferturi din cei intervievaţi nu consideră că aderarea a exercitat vreo influenţă considerabilă asupra
vieţii lor. 39 la sută sunt de părere că situaţia s-a deteriorat.

PRIVATIZARE CRIMINALĂ
Aderarea începe să fie înţeleasă ca un fel de privatizare criminală în folosul personal a unor politicieni şi grupuri obscure. 52 la sută dintre respondenţi consideră că până acum, de pe urma integrării, au profitat politicienii, iar 40 la sută, excrocii şi cei corupţi. 38 la sută sunt de părere că tinerii au câştigat prin faptul că au posibilităţi mai mari de a călători, studia şi lucra în UE. Pe ultimul loc din rândul câştigătorilor, cu numai 4 procente, sunt fermierii.

Înainte de aderare, aşteptările au fost legate în primul rând de acceptarea standardelor europene în justiţie, economie şi societate. 81% dintre participanţii la sondaj nu văd schimbări pozitive în justiţie, iar 76% ­ în lupta anticorupţie. Aproape 80 la sută, inclusiv în rândul simpatizanţilor coaliţiei de guvernământ, consideră îndreptăţite criticile Bruxellesului şi nu acceptă declaraţia primului-ministru Serghei Stanişev despre “standardele duble ale Comisiei Europene” ale căror victimă a devenit Bulgaria.

În timp ce în alte ţări euroscepticismul este o expresie a dezacordului cu anumite politici europene, în Bulgaria, el reprezintă o reacţie la eforturile sterile de a fi impuse standardele comune de competenţă, transparenţă şi responsabilitate.

×
Subiecte în articol: externe