x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Evaluare / Dennis Deletant - "Suferiti de lipsa politicienilor seriosi"

Evaluare / Dennis Deletant - "Suferiti de lipsa politicienilor seriosi"

de Delia Zahareanu    |    26 Oct 2006   •   00:00
Evaluare / Dennis Deletant - "Suferiti de lipsa politicienilor seriosi"

Istoricul britanic Dennis Deletant, specialist in istoria si cultura romana, comenteaza, pentru Jurnalul National, cele mai recente evenimente de pe tulburata scena politica de la Bucuresti, de la ambiguitatile din jurul numirii comisarului roman pana la lupta dintre palate si situatia muncitorilor romani dupa 1 ianuarie 2007.

Jurnalul National: Cum s-a vazut din exterior intarzierea deciziei de numire a candidatului roman pentru postul de comisar european, pe fondul confruntarii dintre Cotroceni si Palatul Victoria? Dennis Deletant: Se vede foarte prost, pentru ca imaginea Romaniei sufera. Ceea ce este foarte important este ca Guvernul si Presedintia sa vorbeasca pe aceeasi voce, sa emita un mesaj comun, sa nu dea mesaje diferite Uniunii Europene, dar si Statelor Unite. Este in interesul statului roman sa ingroape divergentele de imagine ale Romaniei. Altfel, Guvernul risca sa devina neserios. Nici Uniunea Europeana, nici Statele Unite nu stiu pe cine sa creada, care va fi politica Romaniei in anumite domenii. Si atunci vocea Romaniei se va pierde.

Intr-un editorial recent din presa romana, se avansa ideea ca functia de comisar european este incununarea unei cariere politice, dar totodata inseamna si un sfarsit de cariera intr-un "cimitir de elefanti". Cum ati comenta alegerea unui comisar roman, din aceasta perspectiva?
Nu stiu daca este un cimitir, depinde foarte mult de comisarul respectiv. Din perspectiva comisarului roman, cred ca, mai intai ar avea sansa sa stabileasca un raport foarte constructiv cu ceilalti comisari, sa aiba o imagine foarte buna in randul Uniunii Europene. Ca atare, comisarul ar putea oferi o paleta extrem de serioasa electoratului roman, pentru ca iarasi este foarte important ca politicienii romani sa aiba o priza in exterior, sa poata beneficia de contactele pe care Comisarul le creeaza la Strasbourg si in alta parte. Si conteaza foarte mult seriozitatea cu care este propus si acceptat, pentru ca Romania sufera de lipsa politicienilor seriosi, in opinia mea.

S-a discutat care vor fi domeniile pe care vor activa cei doi comisari noi, roman si bulgar. S-a luat in calcul o divizare a doua portofolii actuale. Subtextul mesajului ar putea fi: "Trebuie cumva sa va facem loc si voua". In ce cheie de lectura ar trebui sa citim acest fapt?
Impresia cred ca este gresita, dupa parerea mea, pentru ca intr-adevar conteaza foarte mult cine ocupa acest post, dar cel care ocupa acest post are posibilitatea sa profite, atat pe plan personal, al carierei individuale, dar si ar putea sa aduca profituri Romaniei. Deoarece este o sansa unica pentru Romania sa se afirme in cadrul Uniunii, iar comisarul roman se poate remarca printre ceilalti comisari, pentru ca unii dintre ei, trebuie sa recunoastem, nu sunt cele mai fericite alegeri. Romania este si va fi de acum incolo sub microscopul international, iar comisarul poate face sa dispara unele din aceste impresii negative care inca plutesc in Uniunea Europeana despre Romania.

Muncitori in Regat

Marea Britanie a decis: severitate maxima fata de muncitorii romani pe piata britanica de munca. Gestul este bazat pe evaluari serioase ale impactului sau este un gest politic?
Raspunsul l-ati dat dumneavoastra deja. Este vorba aici de politica interna in Anglia. Laburistii sunt la zid, daca ar fi alegeri acum, ei ar pierde clar acum in fata conservatorilor. Ei incearca sa salveze ceva din imaginea lor, apeland din pacate la niste temeri pe care o parte din electoratul britanic le are. Din pacate acestea au fost accentuate si de atentatele teroriste de anul trecut. S-a creat aceasta atmosfera de frica referitoare la orice emigrant. Este o decizie regretabila. Muncitorii romani care vin sunt calificati in domeniul constructiilor, de exemplu. Cine va suferi de pe urma acestor decizii? Foarte multi britanici, pentru ca nu gasesti nici un instalator englez, sau un electrician englez, iar cand gasesti, cer niste preturi piperate, iar britanicul apeleaza desigur la muncitorul ungur, la cel polonez. Ei se prezinta la lucru la timp, muncesc foarte bine si sunt foarte apreciati.

Romania neaosa

Europenitate romaneasca, dupa cum afirmati zilele trecute, sau europenizarea Romaniei dupa aderare?
Exista acest fond european al Romaniei care trebuie consolidat. Este unul fragil. Succesul integrarii Romaniei se va cuantifica dupa masura in care europenizarea Romaniei are loc si se realizeaza pe deplin. Daca e numai partial, vom putea vorbi de un strat superficial de europenizare. Iar europenitatea Romaniei va ramane numai la nivelul elitelor administrative si guvernamentale, iar la sate va ramane ceea ce se cheama "Romania profunda". Desi aceasta exercita si ea la randul ei o fascinatie mare pentru occidentalul european pe deplin urbanizat care cauta acum o reantoarcere la spiritual, spre "neaos".
×
Subiecte în articol: externe româniei roman