x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Experți ONU fac apel la Arabia Saudită pentru a grația șase condamnați la moarte

Experți ONU fac apel la Arabia Saudită pentru a grația șase condamnați la moarte

29 Oct 2018   •   19:39
Experți ONU fac apel la Arabia Saudită pentru a grația șase condamnați la moarte

Experţi ai ONU însărcinaţi cu drepturile omului au făcut apel luni la Arabia Saudită să oprească execuţia 'iminentă' a şase bărbaţi condamnaţi pentru infracţiuni comise, când erau minori, în timpul manifestaţiilor Primăverii Arabe, relatează AFP. 

"Ali al-Nimr, Dawood al-Marhoon, Abdullah al-Zaher, Mujtaba al-Sweikat, Salman Qureish şi Abdulkarim al-Hawaj riscă să fie executaţi iminent", au precizat experţii într-un comunicat. 

"Ei au fost inculpaţi pentru participare la Primăvara Arabă", a explicat pentru AFP un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru drepturile omului, precizând că ei au fost condamnaţi de un tribunal special însărcinat cu chestiuni legate de "terorism". 

După Primăvara Arabă, manifestaţii antiguvernamentale au fost organizate începând din 2011 în Provincia Estică din Arabia Saudită, regat majoritar sunnit în care şiiţii se declară discriminaţi. 

Cei şase condamnaţi aveau sub 18 ani la momentul faptelor, au dezvăluit experţii, printre care se numără raportorul privind tortura, raportoarea privind execuţiile extrajudiciare, sumare sau arbitrare şi preşedintele Comitetului pentru drepturile copilului. 

Motivele inculpării pentru care ei au fost condamnaţi constituie o "criminalizare a exercitării unor drepturi fundamentale, printre care libertatea de reuniune şi de expresie", au afirmat experţii. 

"Aparent, ei au fost torturaţi şi maltrataţi, constrânşi să mărturisească şi privaţi de o asistenţă juridică adecvată pe parcursul procesului lor", au adăugat aceiaşi experţi. 

Ei subliniază de asemenea că "pedeapsa cu moartea şi execuţiile pentru crime comise de persoane de sub 18 ani la momentul delictului sunt contrare dreptului şi normelor internaţionale". 

"În aceste circumstanţe, execuţia acestor şase persoane ar constitui o execuţie arbitrară", au avertizat experţii, subliniind că sunt în contact cu autorităţile saudite. 

Arabia Saudită este una din ţările cu cel mai mare număr de execuţii în lume. Crima, violul, jaful armat, apostazia şi traficul de droguri sunt pasibile de pedeapsa capitală în această ţară condusă printr-o versiune dură a sharia. Aceasta invocă descurajarea ca argument cheie pentru justificarea pedepsei capitale.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: onu arabia saudita condamnati la moarte