x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Explozia din Beirut: Liderii lumii organizează un summit pentru ajutorare

Explozia din Beirut: Liderii lumii organizează un summit pentru ajutorare

09 Aug 2020   •   18:30
Explozia din Beirut: Liderii lumii organizează un summit pentru ajutorare

Liderii lumii vor discuta duminică strângerea de ajutoare pentru Beirut, după explozia masivă care a devastat marți capitala libaneză, într-o conferință virtuală inițiată de Franța și ONU, relatează BBC.

 

Conferința începe la ora 14:00 a Libanului (11:00 GMT).

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că intenționează să se alăture apelului.

Oficialii estimează că explozia a 2.000 de tone de azotat de amoniu a provocat pagube de până la 15 miliarde de dolari. Explozia a lăsat cel puțin 158 de oameni morți, 5.000 de răniți și 300.000 de persoane fără adăpost.

Sâmbătă, câteva mii de libanezi au ieșit în stradă, poliția folosind gaze lacrimogene împotriva protestatarilor care aruncau cu pietre și au luat cu asalt ministerele.

Într-o cuvântare televizată, premierul libanez Hassan Diab a declarat că va cere alegeri anticipate ca o ieșire din criză. Problema va fi discutată luni în cabinet.

Libanul era deja afectat de o criză economică profundă și se străduia să combată epidemia de coronavirus.

O mișcare de protest antiguvernamental a izbucnit în octombrie anul trecut, alimentată de situația financiară și de colapsul monedei locale.

Președintele francez Emmanuel Macron a vizitat joi Beirutul și a anunțat că dorește să coordoneze ajutorul internațional pentru țară.

O declarație a președinției franceze spune că evenimentul de duminică "va viza mobilizarea principalilor parteneri internaționali ai Libanului și organizarea și coordonarea sprijinului de urgență din partea comunității internaționale".

Vor participa reprezentanți din statele membre ale Uniunii Europene, China, Rusia, Egipt, Iordania și Marea Britanie, mulți alții fiind invitați să participe.

Într-o serie de tweet-uri, președintele Trump a spus că a discutat despre „evenimentul catastrofal” din Beirut cu Macron și că se va alătura apelului.

Câteva țări au promis deja ajutor în valoare de milioane de dolari și au trimis nave, lucrători medicali și materiale pentru a ajuta Beirutul.

Dar agențiile ONU au cerut suplimentarea ajutoarelor și au avertizat despre provocarea masivă care urmează. Multe case sunt fără apă sau electricitate, există îngrijorări în ceea ce privește lipsa de alimente, iar cazurile de Covid-19 se răspândesc în țară - o provocare suplimentară pentru spitale care sunt deja copleșite.

Mediafax

×