x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Explozibilii din atentatele de la Lockerbie au fost pregătiţi în Liban

Explozibilii din atentatele de la Lockerbie au fost pregătiţi în Liban

de Marina Constantinoiu    |    25 Feb 2011   •   17:51

Un fost lider al grupării Abu Nidal a afirmat că atentatele care au vizat avioanele Pan Am (1988 în Scoţia) şi UTA (1989 în Niger) au fost realizate în comun de această organizaţie şi de Libia, precizând că explozibilii au fost fabricaţi în Liban, relatează AFP.

“Explozibilii pentru Lockerbie au fost pregătiţi în Liban de membri ai organizaţiei”, a explicat Abu Bakr, membru al biroului politic al Fatah-Consiliul Revoluţionar al Abu Nidal, organizaţie de care s-a despărţit în 1989.

“Acelaşi lucru s-a întâmplat cu atentatul asupra zborului UTA”, a adăugat Abu Bakr, care a făcut aceste afirmaţii în cadrul unui interviu acordat cotidianului Al-Hayat. El a dat asigurări că ambele operaţiuni au fost pregătite în comun de grupul Abu Nidal şi de Jamahiria libiană (statul libian). Explozibilii erau împachetaţi de fiecare dată ca un cadou şi trimişi la Tripoli, a mai explicat acesta.

“Pentru operaţiunea de la Lockerbie, dispozitivul a fost trimis de la Tripoli în Malta şi ulterior expediat din Malta. Pentru atentatul asupra UTA, dispozitivul a fost trimis în Congo-Brazzaville”, a spus el. “Gruparea Abu Nidal a lichidat mulţi dintre membrii săi, care au avut un rol în atentatul de la Lockerbie, în special pe cei însărcinaţi cu culegerea de informaţii. Libienii au lichidat şi ei mai multe elemente”, a mai spus acesta.

Fostul ministru libian al Justiţiei, Mustapha Mohamad Abdeljalil, care a demisionat luni, a declarat miercuri pentru ziarul suedez Expressen că liderul libian Muammar Gaddafi a ordonat el însuşi atentatul de la Lockerbie şi i-a dat ordin lui Megrahi să-l comită. AFP reaminteşte că atentatul asupra avionului companiei Pan Am comis deasupra localităţii scoţiene Lockerbie s-a soldat cu moartea a 270 de persoane, majoritatea americani şi a fost comis la 21 decembrie 1988.

Liderul libian, al cărui regim politic este acum puternic contestat de mişcări de stradă, s-a străduit ulterior să obţină eliberarea lui Abdelbaset al-Megrahi de către Scoţia, ceea ce s-a şi întâmplat, la 20 august 2009, pentru a-şi ascunde responsabilitatea în acest caz, a mai spus ministrul demisionar.

Abdelbaset al-Megrahi, singurul condamnat în 2001 pentru atentatul de la Lockerbie, a fost eliberat din motive umanitare, medicii diagnosticându-i un cancer al prostatei care nu i-ar mai fi lăsat de trăit decât trei luni. El este încă în viaţă, la peste 18 luni de la revenirea triumfală în Libia.

Potrivit lui Abu Bakr, Abdelbaset al-Megrahi a ameninţat că va dezvălui totul în legătură cu atentatul de la Lockerbie, dacă autorităţile libiene nu-i garantau eliberarea, şi asta s-a întâmplat.

Vinovată de comiterea a numeroase atentate sângeroase, în special în Europa, între 1970 şi 1988, gruparea Abu Nidal, fondată la Bagdad în 1974, figurează de mai mulţi ani pe lista organizaţiilor teroriste întocmită de Departamentul American de Stat.

La 19 septembrie 1989, un avion al companiei franceze UTA, care efectua legătura între Brazzaville şi Paris, via N'Djamena, s-a prăbuşit în Niger, ucigând 170 de pasageri şi membri ai echipajului, de 17 naţionalităţi.

×