x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Explozie la un laborator rusesc care deține mai multe virusuri periculoase: de la variolă la Ebola

Explozie la un laborator rusesc care deține mai multe virusuri periculoase: de la variolă la Ebola

17 Sep 2019   •   14:11
Explozie la un laborator rusesc care deține mai multe virusuri periculoase: de la variolă la Ebola

O explozie de gaze a provocat un incendiu la un laborator rusesc care deține mai multe virusuri periculoase, de la variolă la Ebola, pe 16 septembrie, potrivit autorităților din Rusia, scrie The Guardian.

Explozia s-a produs în timpul unor reparații care aveau loc la nivelul cinci al Centrului de Stat pentru Cercetare în Virusologie și Biotehnologie, cunoscut drept Vector, din Koltsovo, o localitate din regiunea siberiană Novosibirsk.

În urma exploziei, un angajat a suferit arsuri de gradul trei. Focul, care se întindea de o suprafață de 30 de metri pătrați, a fost stins. Autoritățile din Rusia au insistat că în acea încăpere în care a avut loc explozia nu erau depozitate substanțe biologice periculoase și că nu există daune structurale ale clădirii.

Virusul variolei mai există doar în două locuri pe Pământ: în centrul Vector și într-un laborator de înaltă securitate al Centrului SUA pentru Controlul Bolilor din Atlanta.

În acest laborator au fost dezvoltate arme biologice în epoca sovietică, iar acum este unul dintre cele mai importante centre de cercetare din domeniul sănătății din Rusia. În 2004, o cercetătoare a murit în Vector după ce s-a înțepat accidental cu un ac infectat cu virusul Ebola.

×