x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Explozii in lant

Explozii in lant

25 Iun 2004   •   00:00

EXTERNE

Irakul a fost ieri zguduit de atentate si confruntari sangeroase. Cel putin 65 de persoane au fost ucise si alte zeci ranite. Explozii au avut loc si la Istanbul si Ankara, in apropierea hotelului unde va sta in week-end presedintele George W. Bush. Lavinia Tudoran Mossul, Baquba, Ramadi, Fallujah. Toate aceste orase irakiene au fost ieri tinta unor atacuri in lant, in urma carora si-au pierdut viata cel putin 65 de persoane, majoritatea irakieni. Atentatele au fost executate asupra fortelor de securitate din aceste localitati.

La Mossul au fost ieri atacate nu mai putin de cinci comisariate de politie. Bilantul: 40 de morti si 60 de raniti. In cea mai grava dintre explozii au murit opt persoane si au fost ranite 20. Potrivit BBC, la Mossul au fost detonate sapte bombe.

GRENADE SI RACHETE. La Baquba, 55 de kilometri nord-est de Bagdad, 18 persoane au fost ucise si 26 ranite intr-un atac cu grenade si rachete asupra unui post de politie. Printre victime s-a aflat si un soldat american.

Violentele din Ramadi, oras sunnit aflat la 100 de kilometri vest de Bagdad, s-au soldat cu sapte morti si 13 raniti.

La Fallujah, armata SUA a anuntat ca a fost doborat un elicopter Cobra. Din fericire, nu au fost inregistrate victime. Localnicii au inceput ieri sa paraseasca orasul de teama unor confruntari sangeroase.

SCOP PRECIS. Expertii militari americani sunt de parere ca atacurile din cele patru orase au fost coordonate si au scopul de a transforma intr-un esec transferul de putere catre poporul irakian, ce urmeaza sa aiba loc pe 30 iunie.

Americanii au avertizat, de asemenea, ca atentatele se vor inteti in aceasta perioada.

AVERTISMENT

O explozie extrem de puternica s-a produs ieri dupa-amiaza, la Istanbul. Doua persoane au murit si sapte au fost ranite. Si la Ankara, doi oameni au fost raniti ieri-dimineata intr-o explozie a unui pachet-capcana aflat la 20 de metri de Hotelul Hilton, unde va fi cazat sambata presedintele George W. Bush. Acesta va sta sambata la Ankara, pentru ca duminica are programate in capitala Turciei intrevederi cu premierul Erdogan si presedintele Sezer, transmite Mediafax. Dupa intalniri, liderul SUA se va deplasa la Istanbul, pentru a lua parte luni si marti la reuniunea NATO de anul acesta.
×
Subiecte în articol: externe