x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Exporturile de petrol au fost întrerupte în apropiere de frontiera irakiano-turcă. Vezi de ce

Exporturile de petrol au fost întrerupte în apropiere de frontiera irakiano-turcă. Vezi de ce

27 Aug 2012   •   15:05
Exporturile de petrol au fost întrerupte în apropiere de frontiera irakiano-turcă. Vezi de ce

O explozie de origine inca nedeterminata a avut loc in noaptea de duminica spre luni in sud-estul Turciei si a intrerupt furnizarea de petrol provenind din Irak, au anuntat luni surse locale, relateaza AFP.

Explozia si incendiul pe care l-a produs au avariat oleoductul dintre Kirkuk (Irak) si Ceyhan (Turcia) in apropiere de orasul Silopi, langa frontiera irakiana, au precizat aceleasi surse.

Autoritatile turce nu erau in masura sa precizeze daca a fost vorba despre o actiune de sabotaj din partea rebelilor kurzi din cadrul Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), activi in aceasta zona, sau despre traficanti de petrol.

La randul sau, Irakul a confirmat oprirea exporturilor de petrol brut spre Turcia. "Exporturile de petrol au fost intrerupte din cauza unei actiuni de sabotaj in apropiere de frontiera irakiano-turca", a anuntat Assem Jihad, purtatorul de cuvant al Ministerului Petrolului.

Oficialul a sfatuit Turcia sa utilizeze un alt oleoduct pentru a transportarea petrolului irakian pana la portul turc Ceyhan.

Militanti PKK, o miscare interzisa in Turcia, au sabotat acest oleoduct in mai multe randuri, in trecut, in cadrul luptei lor armate impotriva Guvernului de la Ankara.

Oleoductul a fost vizat si pe teritoriul irakian, de catre insurgenti arabi sunniti, dupa invadarea Irakului de catre Statele Unite, in 2003.

Cu o lungime de 970 de kilometri, acesta asigura legatura intre centrul petrolier de la Kirkuk, o regiune kurda in nordul Irakului, si portul Ceyhan, aflat pe coasta mediteraneana a Turciei. Oleoductul transporta zilnic intre 450.000 si 500.000 de barili de petrol brut.

Bugetul Guvernului irakian depinde in mare masura de veniturile din activitati petroliere.(Mediafax)

×
Subiecte în articol: petrol turcia irak export explozie