x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EXTERNE - Stirile zilei 11 mai 2004

EXTERNE - Stirile zilei 11 mai 2004

11 Mai 2004   •   00:00

Fiul lui Kadirov, prim-vicepremier

Ramzan, unul dintre fiii fostului presedinte cecen prorus, Ahmad Kadirov, ucis duminica intr-un atentat, a fost numit, ieri, prim-viceprim-ministru al Ceceniei, printr-un decret al premierului Serghei Abramov, care asigura interimatul la Presedintie. Ramzan conducea serviciul de securitate personala a tatalui sau, care joaca un rol foarte important in lupta contra gherilei separatiste. El a aparut duminica la Kremlin alaturi de presedintele rus, Vladimir Putin, care l-a elogiat pe tatal sau. (Marina Constantinoiu)

Chirac, umilit de propriul partid

Partidul presedintelui francez, Jacques Chirac, l-a sfidat pe seful statului in acest week-end, sustinand ideea unui referendum pe tema Constitutiei europene, pe care Chirac refuza sa-l anunte si declarandu-se contra admiterii Turciei in Uniunea Europeana. In legatura cu Turcia, Chirac s-a pronuntat in mai multe randuri in favoarea admiterii, cu unele conditii. „Uniunea pentru Majoritatea Prezidentiala (UMP) il sfideaza pe Chirac", au titrat, la unison, ziarele franceze de ieri. (Marina Constantinoiu)

„Coloniile din Gaza, o eroare istorica"

Ministrul israelian al Apararii, Shaul Mofaz, a declarat ca, in urmatorii cinci ani, in Gaza nu vor mai exista colonisti israelieni, cu sau fara un acord cu palestinienii. „Fasia Gaza nu ne-a fost lasata mostenire de inaintasi, iar mentinerea acolo a colonistilor evrei a fost o greseala istorica", a declarat Mofaz, spre surprinderea asistentei. El sustine separarea unilaterala de palestinieni, din motive de securitate. (Marina Constantinoiu)

Romania trebuie sa respecte valorile NATO

„Vrem sa scapam de imaginea de pana acum a NATO - de cea mai de succes alianta a Razboiului Rece - si sa retinem ca este cea mai de succes alianta din istorie", a declarat Jean Fournet, secretarul general adjunct al NATO pentru diplomatie publica, la seminarul „NATO in Sud-Estul Europei. Perceptiile opiniei publice", organizat ieri la Bucuresti. Ca stat membru, Romania are datoria de a respecta „valorile NATO - democratia, libertatea, piata libera si drepturile omului", a insistat Troels Froling, secretar general al Asociatiei Tratatului Atlantic. (Anca Aldea)
×
Subiecte în articol: externe