x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EXTERNE - Stirile zilei 12 mai 2004

EXTERNE - Stirile zilei 12 mai 2004

12 Mai 2004   •   00:00

Saddam va fi predat irakienilor

Fortele coalitiei multinationale din Irak il vor preda pe fostul presedinte Saddam Hussein autoritatilor irakiene la sfarsitul lunii iunie, a anuntat BBC, citandu-l pe unul dintre oficialii care coordoneaza pregatirile pentru procesul lui Saddam. Fostul lider de la Bagdad va incapea pe mana irakienilor inainte de 30 iunie, termen la care Irakul ar urma sa fie guvernat de irakieni. Alti fosti demnitari din regimul de la Bagdad, inclusiv vicepremierul Tarik Aziz sau Ali Hasan Majid, cunoscut mai degraba dupa porecla „Ali Chimicul", vor avea o soarta similara. (Irina Cristea)

Jaf la bijuteria Casei Regale

Bijuteria de lux care a furnizat Casei Regale spaniole verighetele de nunta pentru casatoria printului Felipe cu Letizia Ortiz (foto) a fost jefuita de mai mult de 6 milioane de euro. Se pare ca un grup de barbati bine imbracati, care pareau a proveni din Europa de Est, au intrat in magazinul din Barcelona al firmei, in timpul zilei, au scos armele, au imobilizat garzile si vanzatorii si, in doua minute, au plecat in tromba intr-o masina scumpa, cu bijuterii in valoare de 6 milioane de euro. (Ana Ilie)

Casa Alba, oripilata de abuzuri

Presedintele George W. Bush a vizionat cu „dezgust" mai mult de 24 de imagini noi cu prizonierii irakieni abuzati de soldatii americani. Unele fotografii nu au nimic de-a face cu detinutii si infatiseaza acte sexuale intre soldatii americani de la inchisoarea Abu Gharib. Senatul american si-a cerut scuze public si a promis ca ii va descoperi pe cei vinovati. Organizatia Amnesty International a pus paie pe foc cu un nou raport, in care arata ca soldatii britanici au omorat cel putin 37 de civili irakieni care nu reprezentau o amenintare. (Ana Ilie)

Putin viziteaza Cecenia

Presedintele rus, Vladimir Putin, a vizitat marti Cecenia, unde l-a ridicat, postum, la rangul de erou, pe presedintele Ahmad Kadirov, ucis duminica intr-un atentat. Medalia a fost inmanata familiei fostului lider, recunoscut pentru atitudinea pro-rusa. Odata inapoiat la Moscova, Putin a declarat ca vrea sa discute cu ministrii sai unele probleme care „au nevoie de un raspuns rapid". A decis apoi trimiterea unor reprezentanti la Groznii, pentru a „rezolva problemele ajutorului acordat republicii caucaziene". (Ana Ilie)

Explozie la Glasgow

O explozie la o fabrica de mase plastice din orasul scotian Glasgow a provocat moartea a doua persoane, transmite Mediafax. Alti 20 de muncitori au ramas blocati sub daramaturi, in timp ce 60 de persoane s-au ales cu rani si arsuri. Deflagratia a fost extrem de puternica, imobilul de patru etaje prabusindu-se peste masinile aflate in parcare. „Oamenii tipau si fugeau, unii sangerand. Cei ramasi sub daramaturi strigau dupa ajutor. Era groaznic", a povestit o femeie care se afla in zona. (Irina Cristea)
×
Subiecte în articol: externe