x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EXTERNE/Stirile zilei - 18 mai 2004

EXTERNE/Stirile zilei - 18 mai 2004

18 Mai 2004   •   00:00

Furtul secolului a fost dejucat

Politia londoneza a arestat sase raufacatori care au incercat sa fure 40 de milioane de lire sterline (60 de milioane de euro), in metale pretioase si bilete de banca, dintr-un depozit situat in apropierea aeroportului londonez. Scotland Yard a precizat ca arestatii fac parte cu siguranta dintr-un grup organizat. Acestia au sarit dintr-o camioneta si au amenintat cu o arma angajatii depozitului, dar au fost prinsi in flagrant de circa 100 de politisti.

3$ resedinta ambasadorului SUA

Washingtonul plateste Moscovei o chirie anuala de trei dolari pentru luxoasa resedinta a ambasadorului sau din centrul Capitalei ruse. „O pomana" care i se datoreaza caderii rublei, in urma prabusirii URSS, ceea ce suscita furia rusilor. SUA platesc aceasta chirie beneficiind de un contract de inchiriere in ruble care fusese semnat pentru 20 de ani in 1985, cu sase ani inaintea caderii URSS si a spectaculoase devalorizari a rublei in anii ’90. Autoritatile sovietice au insistat ca acest contract sa fie semnat in ruble, si nu in dolari, iar actul nu continea clauze referitoare la fluctuatiile monetare. Suprafata resedintei este de 2.900 de metri patrati.

Atentate la Ankara si Istanbul

Mai multe bombe au explodat, in noaptea de duminica spre luni, in fata a trei sucursale ale bancii britanice HSBC din Ankara si Istanbul, incidentul survenind in ajunul unei vizite de lucru a premierului britanic, Tony Blair, in Turcia. Exploziile nu au provocat decat pagube materiale minore. Doua atentate sinucigase care au avut loc in noiembrie anul trecut la Istanbul au vizat doua sinagogi, o filiala a bancii HSBC si Consulatul Marii Britanii, soldandu-se cu moartea a 62 de persoane si ranirea altor cateva sute.

Asasinul lui Rabin nu regreta nimic

Asasinul fostului premier israelian Yitzhak Rabin, Yigal Amir, a declarat ieri ca nu regreta uciderea lui Rabin, considerand ca a facut ce a facut pentru a salva patria. El vrea acum sa se insoare cu o imigranta din fosta URSS, divortata si mama a patru copii si sa aiba copii cu ea, chiar si prin inseminare artificiala, in caz ca tribunalul le va interzice vizitele conjugale.

Grupaj realizat de Marina Constantinoiu
×
Subiecte în articol: externe