x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EXTERNE/Stirile zilei - 25 mai 2004

EXTERNE/Stirile zilei - 25 mai 2004

25 Mai 2004   •   00:00

Locuri in plus pentru Romania?

Presedintia irlandeza a Uniunii Europene (UE) a prezentat ieri la Bruxelles un document prin care propune ca Romaniei sa i se rezerve 35 de locuri in Parlamentul European, in mandatul 2004-2009. Va fi vorba mai intai, de locuri de observator, pana in perioada 2007-2009, cand Romania va avea parlamentari in forul european. Anterior, prin tratatul de la Nisa, care reglementeaza functionarea institutiilor europene in asteptarea votarii Constitutiei, Romania conta pe 33 de locuri in Parlament. Documentul a fost facut public cu prilejul reuniunii ministrilor de Externe din tarile Uniunii Europene, care au incercat ieri sa gaseasca un compromis in problema sistemului de votare propus in proiectul de Constitutie a Uniunii. (Irina Cristea)

Bush si-a etalat zgarieturile

Presedintele SUA, George W. Bush (foto), a venit cam julit si zgariat la ceremonia de absolvire a uneia dintre fiicele sale gemene, Barbara, care si-a incheiat studiile la Universitatea Yale. Vanataile presedintelui s-au datorat unei caderi cu bicicleta suferite la sfarsitul saptamanii, la proprietatea sa din Crawford. Bush a pierdut controlul asupra ghidonului, pe cand se aventura pe un teren mai accidentat, si s-a ales cu zgarieturi, vanatai si julituri pe fata, coate si genunchi. (Irina Cristea)

Insulele Kurile, la vanzare

Rusii sunt gata sa vanda Insulele Kurile japonezilor, pentru doar 2,5 trilioane de dolari, „in schimbul pacii". Cele patru insule, Shikotan, Kunashir, Iturup si Khabomai, denumite generic Kurilele de Sud sunt motivul unei dispute teritoriale intre fostul detinator, Japonia, si Rusia, in a carei proprietate au intrat in 1947. Insulele sunt bogate in peste si petrol, motiv pentru care mare parte dintre expertii rusi se opun intentiei elitei politice de a vinde insulele. (Ana Ilie)

Gaddafi vrea razboi cu aliatii SUA

Presedintele libian, colonelul Muammar Gaddafi, a propus, la intalnirea de duminica a Ligii Arabe, coalizarea statelor membre impotriva tarilor care au soldati detasati in Irak, precum Bulgaria, Italia si Australia. „Arabii nu fac nimic pentru a se razbuna pe aceste tari. Summitul Ligii Arabe ar trebui sa avertizeze aceste tari sa isi retraga trupele din Irak, sau in caz contrar sa se considere in razboi cu tarile araba", a propus liderul Libiei, recunoscut pentru declaratiile impulsive. (Ana Ilie)
×
Subiecte în articol: externe