x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EXTERNE/Stirile zilei - 27 mai 2004

EXTERNE/Stirile zilei - 27 mai 2004

27 Mai 2004   •   00:00

Germania asteapta muncitori straini

Germania va avea o lege a imigratiei comparabila cu cea din Canada sau SUA, dupa ce cancelarul Gerhard Schröder a ajuns la o intelegere cu Opozitia. Dezbaterile privind aceasta lege, una dintre cele mai controversate de dupa al doilea razboi mondial, au durat trei ani. In urma consensului obtinut de Schröder, Germania isi va deschide piata muncii pentru imigrantii bine pregatiti si familiile acestora, pentru a-si acoperi golurile din diverse sectoare, in special din Tehnologia Informatiei. Vor fi acceptati si muncitori din tari non-europene, ceea ce reprezinta o premiera in ultimele decenii. (Irina Cristea)

Bush si Blair nu se mai inteleg

Presedintele SUA, George W. Bush, si principalul sau aliat, premierul britanic Tony Blair, par sa nu mai vada cu aceeasi ochi situatia din Irak. Bush se opune proiectului britanic care prevedea drept de veto pentru viitorul Guvern irakian in privinta deciziilor militare ce vor fi luate in cadrul operatiunilor de stabilizare a tarii. Discutiile continua si in ce priveste viitorul lider al Executivului de la Bagdad. Preferatul Organiatiei Natiunilor Unite (ONU) pare sa fie omul de stiinta Hussein Shahristani, irakian siit detinut, in trecut, la celebra inchisoare Abu-Ghraib. (Irina Cristea)

Peste 500 de morti in inundatii

Cel putin 500 de persoane si-au pierdut viata si alte cateva sute sunt ranite sau au fost date disparute in urma ploilor torentiale din Haiti si Republica Dominicana (foto). Presa locala sustine ca aceasta este cea mai mare tragedie provocata de intemperii, din istoria celor doua tari. Drumurile sunt impracticabile, tot mai multi oameni sunt nevoiti sa doarma sub cerul liber, iar fortele de mentinere a pacii, masate in Haiti dupa fuga presedintelui Aristide, isi impart acum proviziile de hrana si medicamente cu familiile afectate de inundatii. (Anca Aldea)

Chalabi se lauda cu relatiile cu Iranul

Fostul lider irakian Ahmad Chalabi, cazut in dizgratia americanilor pentru ca ar fi divulgat Iranului secrete ale SUA, se mandrea in urma cu mai bine de sapte ani cu relatiile stranse pe care le are cu serviciile de informatii ale Teheranului. Potrivit unui fost inspector al Natiunilor Unite, Scott Ritter, la intalnirea sa din 1997 cu Chalabi, irakianul nu a avut nici o retinere in a se lauda cu legaturile pe care le are cu serviciile secrete iraniene si mai ales cu sefii acestor servicii. (Ana Ilie)
×
Subiecte în articol: externe